500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Siyatik Nedir?

19-12-2022 16:22
Siyatik Nedir?

Siyatik Nedir?

siyatik ağrısı

Siyatik; insan vücudunda yer alan en büyük sinirlerden bir tanesidir. Omuriliğin en üst kısmından kalça bitimine kadar uzayan siyatik siniri bütün vücudu kaplamaktadır. Bu sinir üzerinde hissedilen ağrıya da siyatik ağrısı ismi verilmektedir. Omurga üzerinde fıtık haline gelen ya da kemiklerin sinirleri sıkıştırarak baskı yapması sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık şiddetli ağrı ve yürüme güçlüğüne yol açmaktadır. Bel kemiğinin bitiş yerinden bacaklarda dizlere kadar hissedilen yoğun ağrı genellikle siyatik hastalığını işaret etmektedir. Bu ağrılar ilk zamanlarda hafif hafif kendini hissettirirken zaman geçtikçe şiddeti artmaktadır. Omurga üzerinde ortaya çıkan sorunlar siyatik hastalığının en büyük sebebidir. Omurgada yer alan kıkırdak dokusunun zarar görmesi, incinmesi, disk adı verilen bölgenin yerinden kayması ve diz kısmında iltihap oluşması siyatik hastalığının en büyük nedenleri arasında yer almaktadır. Siyatik siniri rahatsızlığı; 20 yaş ile 60 yaş arasında; ağır mesleğe sahip olan ya da çoğu zaman spor yapmayan insanlarda görülmektedir. Bu rahatsızlığın en büyük belirtileri arasında kalça kısmından başlayıp topuk uçlarına kadar vuran yoğun ağrı, bacaklarda güçsüzlük ve his kaybıdır. Siyatik günümüzde tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Dengeli ve düzenli olarak egzersiz yapmak, fizik tedavi uygulamaları, akupunktur, vitamin takviyesi ve kas gevşetici ilaçlar ya da kremler siyatik rahatsızlığını ortadan kaldırmak için en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.

Siyatik Sinir Nedir?

Siyatik sinir; insan vücudunda yer alan, omurganın en üst kısmından başlayıp kalça altına kadar uzanan en uzun ve en geniş sinirdir. Siyatik siniri; omurga bölgesinden başlayarak bacaklara uzanır ve dizlerin alt kısmında sona erer. Alt ve üst bacak kaslarının kontrolünden sorumlu olan bu sinir; hareket etme ve hissetme duyusu için son derece önemlidir. Siyatik sinirinin zarar görmesinden ya da tahriş olması yüzünden meydana gelen ağrılı rahatsızlığa ise siyatik siniri hastalığı ismi verilmektedir. Bu rahatsızlık genellikle orta derecede ya da çok şiddetli olarak ağrı meydana gelmesine neden olmaktadır. Günümüzde birçok siyatik rahatsızlığı omurga üzerinde yer alan sıkışmış sinirler yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Siyatik Belirtileri

Siyatik hastalığı günümüz dünyasında en sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Bu rahatsızlık hastalar tarafından genellikle belden ayağa kadar vuran bir ağrı ile ifade edilmektedir. Bu bölgede hissedilen yoğun ağrı çoğu zaman siyatik hastalığına işaret etmektedir. Bu hastalığın en yaygın görülen belirtileri ise şöyle sıralanabilir;

  • Ayak bölgesinde, parmaklarda ve topuk kısmında iğne batıyor gibi his
  • Ayak bölgesinde meydana gelen yoğun uyuşma ve karıncalanma hissi
  • İlerlemiş siyatik hastalığında yürüme güçlüğü ve hareket kaybı yaşanması
  • Hareket ederken ve özellikle yürürken ortaya çıkan yoğun ağrılar
  • Kalça kısmından topuğa kadar uzayan yoğun ağrılar
  • Bacaklarda, ayaklarda ve kalça kısmında siyatik siniri boyunca meydana gelen yoğun ağrı, hissizlik ve hareket güçlüğü yaşanması
  • İlerleyen siyatik hastalıklarında idrar kaçırma da çok sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

Siyatik Ağrısı Çekenler

Siyatik insanın yaşam kalitesini düşüren ve kesinlikle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Siyatik siniri boyunca insan vücudunda hissedilen ağrılar, yürüme güçlüğü ve his kaybı siyatik hastalığının en çok bilinen belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtileri yaşayan ve siyatik ağrısı çeken kişilerin en kısa süre içerisinde alanında uzman bir doktora giderek tedavi olması tavsiye edilmektedir.

Siyatik Neden Olur?

Siyatik sinir hastalığı genel olarak omurga üzerinde oluşan bir fıtık ya da yine omurga üzerinde bulunan kemiklerin farklı nedenler ile siyatik sinirine baskı yapması sonucu meydana gelmektedir. Nadir de olsa bu sinirler diyabet ya da tümör tarafından da sıkıştırılarak ağrı oluşmasına neden olabilmektedir. 20 ile 60 yaş arasında görülme ihtimali bulunan bu rahatsızlık en fazla spor yapmayan kadın ya da erkeklerde görülmektedir. Ayrıca ağır bir işte çalışmak da siyatik hastalığının sebeplerinden bir tanesidir.

Siyatik Tedavisi

Siyatik tedavisinde hastalığın şiddetine göre farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Fizik tedavi, kas gevşetici ilaçlar ve kremler, akupunktur, yoga, masaj ve en son olarak ameliyat siyatik tedavisi yöntemleri arasında yer almaktadır. Ayrıca bu hastalıkta glukozamin takviyesi ve doğal tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır.

biomet ürünleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.