500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Kıkırdak Erimesi Nedir?

19-12-2022 14:16
Kıkırdak Erimesi Nedir?

Kıkırdak Erimesi Nedir?

Kıkırdak erimesi nedir sorusunun cevabı ise aslında basittir.  Kıkırdakta bir yaralanma olduğunda, kemik ortaya çıkar ve temas etmemesi gereken bir eklem ile temas eder. Bunun sonrasında şiddetli bir ağrı ve hareket kısıtlılığı görülür. En sık rastlanan belirtinin ağrı olduğu söylenebilir. Ağrı büyük oranda diz eklemiyle sınırlı kalmaktadır.

Vücudunuzdaki kemik dokunun gücü birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Cinsiyet de bunlardan biridir. Kadınlarda kemik doku erkeklere göre daha zayıftır ve bu doğuştan gelen bir durumdur. Bu yüzden, kadınlarda kıkırdak erimesine erkeklere oranla daha sık rastlanır. Bu yazının daha çok kadınları ilgilendiği söylenebilir.  Fakat kadınlarda daha yaygın olarak görülmekle birlikte erkekler de kıkırdak erimesinden muzdarip olabilirler.

Kıkırdak erimesinin birçok farklı nedeni olabilir. Travmaya bağlı olabilir ya da yaşla birlikte görülebilir. Kıkırdak erimesinin en kötü etkisi hareketleri kısıtlaması ve günlük hayatı daha zor bir hale getirmesidir.

kıkırdak erimesi nedir

Kıkırdak erimesi vücuttaki diğer dokularda meydana gelen rahatsızlıkların aksine kolay şekilde iyileşmez.  Kıkırdak dokusu bilindiği gibi vücuttaki organlardan farklıdır. Bir dokudur ve damarı yoktur, kanla beslenmez. Bu yüzden, kıkırdakta meydana gelen sorunların geri dönüşü olmayabilir.

Kıkırdakta sorun yaşamak istemeyenlerin fazla kilo almaktan kaçınması gerekebilir çünkü fazla kilolar kıkırdakta meydana gelecek her problemin en büyük nedeni gibi durmaktadır.  Bu durum şöyle açıklanabilir, yürürken vücut ağırlığının bir katı ağırlık kıkırdaklara binerken, merdiven çıkarken üç kat, merdiven inerken beş kat, dizler kırılmış biçimde otururken sekiz kat yük kıkırdaklara biner. Bu yüzden, özellikle ofis çalışanı olan kadınlarda çok sık şekilde rastlanabilir. Diz kıkırdak aşınması için tıklayın.

Kıkırdak Erimesi İçin Ne Yenmeli?

Beslenme, vücudumuzda ortaya çıkabilecek birçok sorun için önemli bir noktadır. İyi bir beslenme ile birçok sorunun üstesinden gelinebilmektedir. Kıkırdak erimesinin en önemli nedenlerinden birinin fazla kilolar olduğunu söylemiştik. Bu yüzden, fazla yağlı ve kilo yapan yiyeceklerden mutlaka kaçınmak gerekir.

Kaçınmanız gereken yiyeceklerle birlikte tüketmeniz gereken yiyeceklerden de bahsetmek gerekir. En çok tüketilmesi gereken yiyecekler sebzeler ve meyvelerdir. Dengeli bir beslenme sağlandığında, kıkırdak erimesi sorununun üstesinden gelmek daha kolay olacaktır. Kıkırdak erimesi için ne yenmeli konusu hakkında yapılan çalışmalar hala sürdürülmektedir.

biomet ürünleri

Kıkırdak erimesi karşısında dikkat edilmesi gereken durumlar sadece beslenme ile de sınırlı kalmamalıdır. Düz tabanlı ayakkabılar kıkırdakları daha çok zorlamaktadır.  Bu da daha çok sağlık sorununa neden olur. 2.5 santim topuk yüksekliği, tüm ayakkabılarda olması gereken yüksekliktir. Buna uymaya dikkat edilmelidir. Çok yüksek topuklu ayakkabılardan da kaçınılmalıdır.

Kıkırdak Erimesine Karşı Meyveler, Besinler, Gıdalar

Eklemlerde en çok sıkıntı görülen bölgelerin başında diz gelmektedir ve diz eklemlerinde görülen ağrılar özellikle 25-45 yaş arasında yoğunlaşmaktadır. Dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığından uzak kişilerde ve özellikle hareketsiz bir hayat süren masa bası çalışanlarında daha sık görülür. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için atabileceğiniz ilk adım; kıkırdak erimesine karşı meyveler, besinler, gıdalar tüketmeye özen göstermektir.

Eğer dokularda ortaya çıkan zarar çok ileri boyutlara ulaşmadıysa, kasları güçlendirmeye yönelik çeşitli egzersizler ile sorunların üstesinden gelinebilmektedir.  Ayrıca, besinlerinize yaşadığınız problemlerin çözümü konusunda size iyi gelecek katkı maddeleri de ekleyebilirsiniz. Glukozamin ve kondrotitin takviyesi bu sorunlara karşı çok faydalıdır ve ihmal edilmemelidir. Glukozamin alan kişilerin, besin takviyesi olarak bu maddeyi alan kişilerin çektikleri eklem ve kemik ağrılarından 1,5-2 ay içinde kurtuldukları belirtilmiştir.

Kısacası; dengeli beslenme, doğru besinler ile vücudun güçlendirilmesi ve ağır olmayan kas egzersizleri ile kıkırdak erimesinin ilerlemesi ciddi şekilde yavaşlatılabilmektedir. Böylece kişi daha kaliteli bir hayat yaşamaya başlar ve hareket kabiliyeti anlamında da eski günlerine dönmesi kolaylaşır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.