500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Eklem Ağrıları Neden Olur ?

19-12-2022 13:35
Eklem Ağrıları Neden Olur ?

Eklem Ağrıları Neden Olur ?

Eklem ağrıları, farklı yaş gruplarından insanların hayatlarının çeşitli dönemlerinde karşılaştıkları ve son derece ciddi düzeyde seyredebilen ağrı çeşitleridir. Farklı sebepleri olabilir. Oluşum sebeplerine göre belirtileri, şiddeti ve tedavisi değişiklik gösterebilir.

Eklemlerin Vücuttaki Görevleri ve Eklem Ağrıları

Eklem ağrılarının neden olduğunu anlamadan önce eklemlerin işlevine bakmak gerekir. Eklemlere, doğru şekilde hareket edebilmek için ihtiyacımız vardır. Basit bir şekilde anlatmak gerekirse, vücuttaki kemiklerin birbirine bağlandığı yerlerdir. Eğer spor ya da başka bir aktivite sebebiyle, ya da fazla kilolardan dolayı eklemlere fazla yüklenilirse, eklemlerde ağrı görülür.

eklem ağrıları neden olur

Eğer eklemlerde ağrı hissediliyorsa ve bir problem varsa, mutlaka tedavi edilmelidir. Eklemlerde ağrıların farklı nedenleri olabilir. Halk arasında yaygın olarak kireçlenme adı verilen problem de eklemlerle alakalı bir problemdir ve özellikle ileri yaşlarda çok sık şekilde rastlanır. En çok görülen belirtileri ise eklemlerde hissedilen ağrı ve şişlik ile, hareket etmenin zorlaşması ve buna bağlı olarak görülen hareketlerde azalmadır.  İlerleyen yaşın etkisiyle, tendonlarda şişlik ya da iltihap gibi durumlara da sık şekilde rastlanmaktadır. Özellikle bazı sporcularda bu rahatsızlıkların kronik bir hale geldiği görülür. Kronikleşen sorunlarda hem doktor tarafından bir tedavi uygulanması zorlaşır hem de kişi daha çok acı çekmeye başlar.

Şişlikler ve iltihaplar, gut hastalığı, septik artrit ya da iltihaplı eklem romatizmasına bağlı olarak da görülebilmektedir. Bazı belirtilerde mümkün olan en kısa süre içinde uzman bir doktora başvurarak yardım almak gerekir. Özellikle kaza sonrası meydana gelen zedelenmelerde ateşlenme görülmesi, eklemlerde şişlik fark edilmesi, deride kızarıklık olması, fark edilir kilo kaybı olması ve ağrıların 3-5 günden daha fazla sürmesi, doktora gitmeniz gerektiğini gösteren önemli bulgulardandır. Bir an önce müdahale edilmelidir.

Eklem Ağrıları Kimlerde ve Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Eklem ağrıları vücudun birçok yerinde ortaya çıkabilir. Sırtım ağrıyor, belim ağrıyor vb. cümleleri genelde yaşı ilerlemiş kişilerden duysak da eklem ağrılarının sadece yaşlılarda görüldüğüne dair bir genelleme yapmamak doğru olacaktır.

Gençlerde eklem-kemik ağrıları görülmesi için de birçok neden mevcuttur. Eklem ağrılarına sık rastlanan gençler; genellikle fazla kilo problemleri olan, ağır sportif faaliyetlerde bulunan gençlerdir. Bunlarla birlikte çeşitli kazalar da gençlerde eklem ağrılarına neden olmaktadır.  Eklem ağrıları neden olur sorusunun cevabını temel olarak bu şekilde verebiliriz. Bu konuda bir hatırlatma yapmak yerinde olacaktır: vücutta kıkırdak vb. önemli dokuların sentezlenmesinde kullanılan glukozamin maddesinin takviye edilmesi, bu yapıların güçlenmesine yardımcı olacaktır. Glukozaminin eklem sıvısının oluşmasına ve yağlanmasına (kıvam kazanmasına) yardımcı olduğu da bilinmektedir.

biomet ürünleri

Eklem ağrıları, sadece spor yapmayı ya da ağır fiziksel aktiviteleri zorlaştırmaz. En kötü etkileri, insanın günlük hayatını zorlaştıran etkilerdir. Eklemler, hareket etmemizi kolaylaştıran yapılardır ve eklem ağrıları yaşadığımızda hareket etmemiz önemli ölçüde zorlaşır.  Bu da spor yapmak bir kenara dursun, günlük işlerimizi de zorlukla yerine getirebileceğimiz anlamına gelir.   Eğer günlük işlerinizi yapmakta zorlanmanıza neden olan bir eklem ağrısı yaşıyorsanız, bir doktora görünmeniz artık şart olmuştur.

Eklem Ağrısı Sebepleri

Eklem ağrısı nedenleri arasında birçok farklı durum sayılabilir. En yaygın neden olarak karşımıza Dejeneratif Artrit çıkar. Bu hastalık genelde orta yaş grubunda karşımıza çıkar. Temel olarak, eklemler arasında bulunan doku kıkırdağında meydana gelen yıpranma durumudur.  Bu yıpranma durumu, yaşla doğru orantılı olarak yıllar içinde ortaya çıkabilir. Kıkırdak, zaman içinde aşınabilen bir dokudur ve bu dokunun aşınmasına bağlı olarak ilk aşamalarda bir sertlik hissedilir. Takiben şiddetli bir ağrı görülür ve eğer tedaviye hızlı şekilde başlanmazsa, ilerleyen günlerde hareket kaybı ortaya çıkabilmektedir.

Risk grubunda yer alan insanlar genelde, obezite problemi yaşayan insanlar, kaza ya da başka bir sebepten bir sakatlık geçirmiş olanlar ya da yatış gerektiren başka bir hastalık geçirmiş insanlardır.  Eklem ağrılarının en çok ortaya çıktığı yerler, omuz, diz, topuk, kalça, ayak baş parmağı olarak sıralanabilir.  Hafif seyreden ağrılar, ağrının görüldüğü ekleme bir süre ağır şekilde yüklenilmemesi ve uygun bir tedavi ile çok zaman almadan geçebilir.

Tendonlarda zaman içinde görülen esneklik kaybının ortaya çıkmasıyla karakterize olan rahatsızlığa tendinit adı verilmektedir. Nedenleri arasında zaman içinden tendonlarda oluşan esneklik kaybı veya yaşlılık sayılabilir. Eklem ağrılarına iyi gelen yöntemler için tıklayın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.