500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Vitamin Nedir?

09-04-2023 17:51
Vitamin Nedir?

Normal hücre fonksiyonlarını destekleyen, büyüme ve gelişme için gerekli olan ve dışarıdan alınması zorunlu olan besin öğelerine  vitamin denir.

Her organizmanın farklı vitamin gereksinimleri vardır. Farklı vitaminler vücutta farklı roller oynar ve bir kişinin sağlıklı kalması için her bir vitaminden farklı miktarda ihtiyacı vardır.

Vitaminler, vücudun bir dizi normal işlevi yerine getirmesi için gerekli olan mikro besinlerdir. Bununla birlikte, bu mikro besinler vücudumuzda üretilemez ve yediğimiz yiyecekler ile vücuda alınır.

Vitaminlerin Sınıflandırılması

Vitaminler, genellikle yağda çözünen veya suda çözünen olarak sınıflandırılan organik maddelerdir.  

  • Yağda çözünen vitaminler, yağda eriyen vitaminlerdir. Yağda çözünen vitaminler karaciğerde, yağ dokusunda ve kaslarda depolanır. Yağda eriyen vitaminler; A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler, diyet yağının varlığında vücut tarafından daha kolay emilir.
  • Suda çözünen vitaminler, vücut tarafından emilmeden önce suda çözünür. Suda eriyen vitaminler vücutta depolanmazlar. Vücut tarafından kullanılmayan bu vitaminler, öncelikle idrar yolu ile dışarı atılırlar.  Suda çözünen vitaminler, C vitamini ve tüm B vitaminleridir.  Vücuttaki eksiklikleri veya eksiklikleri önlemek için düzenli olarak tüketilmeleri gerekir. Bunun istisnası, karaciğerde uzun yıllar depolanabilen B12 vitaminidir.

Kaç Çeşit Vitamin Vardır?

13 temel vitamin vardır. Bu vitaminler, metabolizmanın düzgün çalışması için gereklidir. Bunlar:

Vitaminlerin Görevi Nedir?

Vitaminlerin her birinin vücutta önemli bir görevi vardır. Belli bir vitamin, yeterince dışarıdan alınmadığında vücutta vitamin eksikliği oluşur. Vitamin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir.
Yeterince meyve, sebze, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar ve güçlendirilmiş süt ürünleri ile beslenememek kalp hastalığı, kanser ve zayıf kemik sağlığı da dahil olmak üzere sağlık sorunları riskini artırabilir.

  • A vitamini sağlıklı dişlerin, kemiklerin, yumuşak dokuların, mukoza zarlarının ve cildin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur.
  • B6 vitamini ayrıca ‘’piridoksin’’ olarak da adlandırılır. B6 Vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına ve beyin fonksiyonunun korunmasına yardımcı olur. Bu vitamin ayrıca vücuttaki birçok kimyasal reaksiyonun parçası olan proteinlerde önemli bir rol oynar. 
  • B12 vitamini de diğer B vitaminleri gibi metabolizma için önemlidir. Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına ve merkezi sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.
  • Askorbik asit olarak da adlandırılan C vitamini , sağlıklı dişleri ve diş etlerini destekleyen güçlü bir antioksidandır. Vücudun demiri emmesine ve sağlıklı dokuyu korumasına yardımcı olur. Yara iyileşmesi için de gereklidir.
  • D vitamini, güneşe maruz kaldıktan sonra vücut tarafından üretildiği için "güneş ışığı vitamini" olarak da bilinir. Haftada 3 kez on ila 15 dakika güneş ışığı, çoğu insan için vücudun D vitamini ihtiyacını  üretmek için yeterlidir. Güneşli yerlerde yaşamayan insanlar yeterli D vitamini üretemeyebilirler. Tek başına gıda kaynaklarından yeterli D vitamini almak çok zordur. D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Sağlıklı dişlerin ve kemiklerin normal gelişimi ve bakımı için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Aynı zamanda kandaki uygun kalsiyum ve fosfor seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.
  • E vitamini, ‘’tokoferol’’ olarak da bilinen bir antioksidandır. Vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına ve K vitamini kullanmasına yardımcı olur.
  • K vitamini  kanın pıhtılaşması için gerekli bir vitamindir. Günümüzde yapılan bazı araştırmalar kemik sağlığı için de önemli olduğunu öne sürmektedir.
  • Biotin, proteinlerin ve karbonhidratların metabolizması için gereklidir. Ayrıca hormon ve kolesterol üretiminde rol alır. 
  • Niasin , sağlıklı cilt ve sinirlerin korunmasına yardımcı olan bir B vitaminidir. Ayrıca daha yüksek dozlarda kolesterol düşürücü etkileri vardır.
  • Folat, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olmak için B12 vitamini ile birlikte çalışır. Doku büyümesini ve hücre fonksiyonunu kontrol eden DNA'nın üretimi için gereklidir. Hamile olan herhangi bir kadının, diyetinde yeterince folat alması gerekir. Birçok gıda artık folik asit formundaki folat ile güçlendirilmiştir.
  • Pantotenik asit  (B5 vitamini), gıda metabolizması için gereklidir. Ayrıca hormon ve kolesterol üretiminde rol oynar.
  • Riboflavin (B2 vitamini) diğer B vitaminleri ile çalışır. Vücut büyümesi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir.
  • Tiamin (B1 vitamini), vücut hücrelerinin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Hamilelik ve emzirme döneminde yeterli karbonhidrat almak çok önemlidir. Kalp fonksiyonu ve sağlıklı sinir hücreleri için de gereklidir.

Referans

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/#:~:text=Vitamins%20and%20minerals%20are%20micronutrients,fat%20soluble%20or%20water%20soluble.

https://medlineplus.gov/ency/article/002399.htm

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.