500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Sporcular İçin Kolajen Kullanımı

20-12-2022 11:00
Sporcular İçin Kolajen Kullanımı

Sporcular İçin Kolajen Kullanımı

Kolajen insan vücudunda en çok bulunan proteindir. Kaslarda, tendonlarda, bağlarda, ciltte, kan damarlarında ve bağ dokularında esneklik sağlar. Yaşlandıkça, kolajen seviyeleri düştüğünden dolayı, kırışıklıklar ve sarkık cilt, eklem ağrısı, daha sert tendonlar ve çeşitli yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Daha küçük parçalara ayrılan kolajen peptidlerinden veya hidrolize edilerek emmeyi ve sindirmeyi kolaylaştıran kolajen hidrolizattan üretilen kolajen takviyeleri üretilir. Bu ürünler ilk olarak cilt durumunu ve kemik gücünü iyileştirmek için kullanılıyordu. Fakat daha sonra yapılan araştırmalardan elde edilen kanıtlarla birlikte, kolajen sporcularda, özellikle fitness ve atletik performans için kullanılmaya başlandı. Sporcular için kolajen kullanımının belirli faydaları ortaya çıktı.

Maksimum Kolajen Minimum Eklem Ağrısı

Yunanca terim olan kolajen, tutkal, zamk, yapışkan kelimelerinin kökünden gelir. Kolajen, eklemleri tutkal gibi yastıklayan ve destekleyen doku olan kıkırdağın önemli bir bileşenidir. Normalde yaşlandıkça aşınması gereken doku, sporcularda daha çabuk yıkıma uğrar. Çünkü yoğun egzersizler ve sık yaralanmalar kıkırdak yapısını bozar. Kıkırdak yapısı bozuldukça eklem ağrıları ve bazen artrit (eklem iltihaplanması) ortaya çıkar. Sporcularda kolajen hidrolizat takviyesinin, sportif performans üzerinde olumsuz etkisi olan eklem ağrısı ve iltihap gibi sorunları azaltabileceği ortaya çıkmıştır. Kolajen takviyesi alan sporcular, eklem ağrıları azaldığından dolayı hem dinlenme sürecinde hem de sportif faaliyet sırasında rahat ederler.

Yaralanma Riskini Azaltın, Kasları Güçlendirin

Vücudumuzdaki kolajen miktarındaki artış, kasların güçlenmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Kolajen takviyelerini düzenli olarak tüketen ve özellikle daha yoğun egzersiz yapan sporcuların, daha fazla kas kütlesi kazanarak güçlendikleri ortaya çıkarmıştır. Kolajen peptitlerin, günlük yaşam aktiviteleri ve spor egzersizlerinde ayak bileğinin işlevini önemli ölçüde iyileştirdiği belirlenmiştir. Yapılan araştırmalarda üç aylık dönemde, ayak bileği burkulmalarında azalma olduğu ve ayak bileği yaralanması riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla egzersiz sırasında hasar gören kasların iyileşmesi, kas liflerinin yenilenmesine ve yara izi oluşumuna bağlıdır. Bu süreçlerin her ikisi de kolajen gerektirdiğinden iyileşme sırasında kolajen üretimi artar. Dolayısıyla kasların güçlenmesine yardımcı olmak ve yaralanma riskini azaltmak için kolajen takviyeleri fayda sağlayabilir. Böylece sporunuza olası yaralanmalardan kaçınarak, kesintiye uğramadan devam edebilirsiniz.

Sporcular İçin Kolajen Takviyesi Kullanmak Riskli Mi?

Sporcular için kolajen takviyelerinin yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıda alerjenleri içermesine dikkat edilmesi gerekir. Alerjiniz varsa, takviyeleri seçerken içeriğindeki malzemeleri dikkatlice kontrol edebilirsiniz. İnsanların, kolajen alarak belirttikleri diğer yan etkiler çok ciddi değil. Bunlar, ağzınızda kalan kötü bir tadı ve hoş olmayan bir dolgunluk hissi veya mide ekşimesi gibi gastrointestinal sorunları içerir. Kolajenden, sportif performansınızı desteklemede yararlanabilirsiniz. Böylece kolajen takviyesi ile eklem ağrılarını azaltarak, kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Üstelik yaralanma riskini azaltabilir ya da sakatlıkların daha çabuk iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynakça

https://www.issaonline.com/blog/index.cfm/2019/the-truth-about-using-collagen-supplements-for-fitness
http://www.geocities.ws/drhakkiacikalinupto/makcoytipter2.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-019-02706-5
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26353786/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5950747/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11071580/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.