500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Sığır Kolajeni Mi Yoksa Balık Kolajeni Mi?

20-12-2022 11:17
Sığır Kolajeni Mi Yoksa Balık Kolajeni Mi?

Sığır Kolajeni Mi Yoksa Balık Kolajeni Mi?

Besin takviyelerinin faydalarına dair bilimsel araştırmaların arttığı günümüzde kolajen de en çok tercih edilen besin takviyelerinden biridir. Genellikle sağlık sorunları ve yaşlanma gibi nedenlerle, bu takviyeden faydalanmak isteyen kişilerin, takviyeden en yüksek verimi elde etmek amacıyla, kolajen tipi de dahil olmak üzere birçok sorusu olabilir. Sığır kolajeni mi yoksa balık kolajeni mi daha iyi ve hangisinin kullanmanın daha doğru olduğu sorusuna cevap vermeden önce kolajenin ne olduğunu ve vücudumuzdaki işlevini anlamaya çalışalım.

Kolajen Nedir?

Sığır kolajeni de olsa balık kolajeni de olsa temelde kolajenin belirli özellikleri ve görevleri vardır. Vücudumuzda bulunan temel proteinlerden biri olan kolajen, kas, kemik, cilt ve saç gibi birçok doku ve organda bulunmaktadır. Yaşla beraber ve birtakım yaşam biçimi tercihleri nedeniyle vücudumuzda doğal olarak yapımı azaldığı zaman sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Özellikle yüksek miktarda şeker tüketmek, sigara içmek, yoğun güneş ışığına maruz kalmak, bazı genetik değişiklikler nedeniyle ve elbette yaşlanmanın doğal bir parçası olarak vücudumuzdaki kolajen miktarı azalabilir. Soluk ve kırışmaya başlayan bir cilt veya eklem ağrıları vücuttaki kolajen yetersizliği ile ilişkili olabilecek sorunlardır. Bu gibi sorunlar ortaya çıktığında sığır veya balıktan elde edilen kolajen takviyeleri kullanmak, bu eksiği tamamlamak ve bu eksikli ilgili olarak ortaya çıkan sorunları ve rahatsızlıkları iyileştirmek için tercih edilebilecek en etkili yoldur.

Sığır Kolajeni Mi Daha İyi Yoksa Balık Kolajeni Mi Daha İyi?

Sığır kolajeni, isminden de anlaşıldığı üzere ineklerden elde edilir. İneklerin derisi, kasları ve kemikleri bu kolajenin kaynağıdır. Bundan dolayı kaliteli bir sığır kolajeninin merada yetişen ve doğal otlarla beslenen hayvanlardan elde edilmesi gerekir. Balık kolajeni ise bir deniz canlısı olan balıklardan elde edilir. Bu kolajenin kaynağı ise balığın derisi, kemikleri ve pullarıdır.

Bu ikisinin arasındaki birincil fark kolajen tipleridir. Sığır, hem Tip 1 hem de Tip 3 kolajen içermektedir. Tip 1 kolajen, özellikle cilt, saç ve kemiklerde olmak üzere bizim vücudumuzda en fazla miktarda bulunan tiptir. Tip 3 kolajen ise özellikle bağırsaklarımızda bulunmaktadır. Buradaki görevi bağırsak astarının onarılmasına yardımcı olmaktır. Yani bir kişinin bağırsak sağlığı ile ilgili sorunları var ise ve bunu takviye yoluyla iyileştirmek istiyor ise sığır kolajeni kullanması yerinde olacaktır.

Kolajen çeşitleri

arasında balık kolajeni ise sadece Tip 1 kolajen içermektedir. Bu nedenle Tip 1 kolajen insan vücudunda en çok bulunan kolajen tipi olduğu için genel sorunlar mevcut olduğunda balık kolajen takviyesi gerekli görevi yerine getirebilir. Balık kolajeninin partiküllerinin daha küçük olması sindiriminin ve emiliminin daha kolay olmasını da sağlayabilir. Cilt için balık kolajeni mi sığır kolajeni mi sorusunun cevabına gelince, özellikle cilt ve saç bakımı ve sağlığı için kolajen takviyesi kullanmak isteyen kişiler balık kolajeninin tercih etmelidir.

Bunlara ek olarak bilimsel araştırmalar her iki kolajen tipinin de sindirim açısından sorun yaratmadığını ortaya koymaktadır. Kolajen peptitlerinin %90'a yakın bir kısmı sindirilebilmekte ve vücut tarafından emilebilmektedir. Ancak dediğimiz üzere balık kolajen peptitlerinin daha küçük olması bir miktar da olsa sindirim kolaylığı sunmaktadır.

Sonuç olarak, hem sığır hem de deniz kolajeni fayda açısından birbirine yakındır. Her ikisi de cilt, saç, bağırsak ve kemik sağlığı için eşsiz faydalar sunar. Bununla beraber kolajen takviyelerinden hızlı sonuç almak isteyenler emilimi biraz daha kolay olan balık kolajenini tercih edebilirler. Ayrıca sığır eti yemeyenler için de balık kolajeni iyi bir alternatiftir. Özellikle bağırsak sağlığına yönelik faydalarından yararlanmak isteyenler ise bağırsakta bulunan Tip 3 kolajeni de içeren sığır kolajen takviyelerini tercih edebilirler.

Sığır kolajeni yoksa balık kolajeni mi kullanacağınıza karar vermek en nihayetinde sizin kişisel tercihin, diyetinize dahil ettiğiniz ve etmediğiniz yiyecek grupları ve en önemlisi de sağlıkla ilgili şikayetlerinize bağlı olarak değişecektir. Ancak unutmayın iki her iki kolajen takviyesi de düzenli kullandığınız takdirde güzel, güçlü ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Kaynakça:

https://file.scirp.org/Html/13-2701752_61421.htm

https://www.furtherfood.com/marine-collagen-benefits/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707681/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0099920

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/026766059290095B

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.