500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Selenyum Nedir?

19-12-2022 16:41
Selenyum Nedir?

Selenyum nedir?

selenyum

Selenyum insan vücudu için son derece önemli olan bir mineraldir. İnsan vücudunda bağışıklık sistemi başta olmak üzere DNA fonksiyonları ve aynı zamanda tiroid bezlerinin sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirmesi açısından oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Selenyum; insanların vücutlarında metabolizmada aynı E vitamininde olduğu gibi antioksidan görevi görerek erken yaşlanma gibi durumların engellenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kalp sağlığını korumak, üreme ile ilgili konular ve enfeksiyon hastalıklarında da önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle sağlıklı saç ve tırnaklar için son derece büyük bir önem taşıyan selenyum; e vitamini yerine geçebilen bir mineraldir. Selenyum eksikliği bağışıklık sistemi zayıflaması sonucu kanser ya da diğer kronik hastalıkların meydana gelmesinde etki edebilir iken aynı zamanda selenyum fazlalığı da toksin üretilmesine neden olmaktadır.

Selenyum minerali vücut için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bağışıklık sistemi, DNA fonksiyonları ve buna ek olarak tiroid bezlerinin sağlıklı ve yeterli olarak işlevlerini yerine getirmesi açısından selenyum minerali son derece önemlidir. Selenyum; metabolizmada antioksidan görevi görerek erken yaşlanma sorununun engellenmesinde etkilidir. Selenyum minerali özellikle kalp sağlığı ve üreme gibi konular için de önem taşımaktadır. Genellikle saç ve tırnakların sağlığı için oldukça büyük bir önem taşıyan selenyum; e vitamini yerine de kullanılabilmektedir. Selenyum eksikliği insan vücudunda bağışıklık sistemi zayıflaması sonucu kanser veya kronik hastalıkların ortaya çıkmasında role sahip olurken aynı zamanda selenyum fazlalığı da toksin üretilmesine neden olmaktadır.

Selenyum eksikliği nedir?

Selenyum eksikliği; insan vücudunda yeterli miktarda selenyum bulunmaması olarak tanımlanabilmektedir. Selenyum eksikliğinde insanlar tükettikleri besinlerin sindirim ve emilimi ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Karaciğer, bağırsak ve böbrek hastalıkları, mide sorunları, sindirim sistemi ile ilgili ameliyatlar, beslenme alışkanlıkları ve kronik alkol bağımlılığı selenyum eksikliği sebepleri arasında yer almaktadır. Selenyum eksikliğinde en sık ortaya çıkan belirtiler ise; kısırlık, kas ve dokularda güçsüzlük, devamlı yorgunluk, uyuşukluk hissi, zihin karışıklığı, saç dökülmesi ve tırnakların uçlarında beyazlama olarak bilinmektedir.

Selenyum hangi besinlerde bulunur?

Selenyum insan vücudu için oldukça önemli ve gerekli bir mineraldir. Vücutta yeterli miktarda selenyum bulunmadığında selenyum içeren gıdalar ile selenyum takviyesi yapılarak ya da selenyum vitamin alınarak vücuda takviye yapılması gerekmektedir. Selenyum takviyesi kullananlar kısa bir süre içerisinde rahatsızlıklarının giderildiğini söylemektedir. Selenyum bazı besinlerde de bol miktarda bulunmaktadır. Selenyum içeren yiyecekler; Brezilya fındığı, hindi, balık başta olmak üzere deniz ürünlerinde, makarna, tam buğday ve tam tahıllı ekmekler gibi zenginleştirilmiş gıdalarda, yumurta, turpgiller, ay çekirdeği, et ürünleri, soğan ve mantar gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. Selenyum insan sağlığı açısından son derece gerekli ve bir o kadar da önemli bir mineral olduğu için selenyum eksikliği durumunda kesinlikle takviye alınması gerekmektedir.

Kaynakça:

  • Comparative de novo transcriptomics and untargeted metabolomic analyses elucidate complicated mechanisms regulating celery (Apium graveolens L.) responses to selenium stimuli.
  • Effects of Selenium and Melatonin on Ocular Ischemic Syndrome.
  • Products of Sulfide/Selenite Interaction Possess Antioxidant Properties, Scavenge Superoxide-Derived Radicals, React with DNA, and Modulate Blood Pressure and Tension of Isolated Thoracic Aorta.

We Collagen

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.