500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Osteoartrit (Kireçlenme) Nedir?

16-12-2022 11:58
Osteoartrit (Kireçlenme) Nedir?

Osteoartrit Nedir?

Kireçlenme (Osteoartrit), dünya çapında bir halk sağlığı problemidir ve ağırlıklı olarak ileri yaşta karşımıza çıkmaktadır. Osteoartrit, kıkırdakta yavaş bir bozulma ile meydana gelir ve kemik uçlarının birbirine değmesine neden olur.

Eksik kıkırdak, osteofit denilen kemik büyümesiyle çıkıntılı olarak değiştirilir veya telafi edilir. Ayrıca, ligamentler ve eklem kapsülleri daha kalın hale gelir ve kaslar ve tendonlar güç kaybederler. Osteoartrit mutlaka ağrıya neden olmaz ve bu hastalığı sinsi yapan şeydir. Bununla birlikte ağrı, genellikle kemikler arası iltihaplanma, gerginlik ve sinirlere baskı yapılması sonucu er ya da geç görülür. Eklemlerde çatırtı çoğu kez duyulur ve hissedilir. Etkilenen eklemlerin hareket kabiliyetinde azalma meydana gelir.

Şişlik, uyumsuzluk, çarpık eklemler, bacak uzunluğu uyuşmazlığı, boğumlu parmaklar ve bilekler gibi problemler de oluşabilir. Bir yerde ki osteoartrit, fibröz bağ dokusu vasıtasıyla yayılabilir ve tamamen farklı bölgelerde semptomlara neden olabilir. Bu durum örnek olarak baş ağrılı boyun osteoartriti ya da sonradan bacak ağrılı sırt osteoartriti ile sonuçlanabilir. İstatistikler sonucunda Batı Avrupa'da dizde kireçlenme (osteoartrit) yaygınlığı erkeklerde %18-25 ve kadınlarda %24-40 olarak açıklanmaktadır.

Ayrıca, Avrupa Birliği'nde kireçlenme (osteoartrit) olan 100 milyon kişinin bulunduğu öne sürülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise kireçlenme problemi 2001'de 69,9 milyon kişide görülmüştür. 2005 yılında Türkiye’de yapılan bir çalışmada ise 50 yaş üstü kireçlenme (osteoartrit) yaygınlığı kadınlarda %22,5 ve erkeklerde %8 olmak üzere ortalama %14,8 olarak bulunmuştur.  2020 yılına kadar gelişmiş ülkelerde 65 yaş ve üzeri bireylerin osteoartrit hastalığına yakalanma sıklığının %71 düzeyine çıkacağı öngörülmektedir.

Erkeklerde daha çok kalça osteoartriti görülürken, kadınlarda daha çok diz ve parmak osteoartriti görülmektedir.

Osteoartritin Sebebi Nedir?

Yaygın inanışın aksine, osteoartrit, aşınma ve yıpranma kaynaklı değildir, çünkü düzenli egzersiz ve eklemlerin doğru kullanımı aslında eklem kıkırdaklarının korunmasına katkıda bulunur. Bununla birlikte, eklemler üzerinde aşırı stres, zayıf duruş veya işle ilgili faaliyetler, aşırı kilo, genetik yatkınlık ve yaşlanma süreçleri osteoartrit riskini arttırır. Yaşa bağlı (enzimatik olarak kontrol edilen) bir kıkırdak bozulması, özellikle glukozamin (glucosamine) yokluğunda meydana gelebilir.

Osteoartritin Belirtileri Nelerdir?

-Eklemlerin Şişmesi
-Esneklik Kaybı
-Hareket Sırasında Ağrı
-Aksama
-Kemik Mahmuzları
-Ayakta veya Yürürken Rahatsızlık
-Merdiven çıkarken yaşanan ağrılar. Kireçlenme belirtileri için tıklayın.

biomet ürünleri

Osteoartrit Ağrısı Neden Olur?

Eklemler, bir kemiğin ucunu diğerine bağlayan çeşitli tipte bağlantılara sahip kemiklerden oluşur. Kalça eklemi gibi bazılarında bir top ve soket kullanılırken, bazı kemikler sadece birbirlerinin arasında kayarlar. Osteoartrit ağrısı, bir eklemin kıkırdağındaki bozulmadan kaynaklanır.

Kemik uçları arasında kıkırdak olarak bilinen koruyucu, kaygan bir tabaka vardır. Bir eklemi ne zaman hareket ettirirseniz, kemikler aralarında dolgu yapan kıkırdak ile birlikte sürtünür.

Artriti olmayan insanlar için, kıkırdağın görevi, bir amortisör veya yastık görevi görerek birbirine sürtündüklerinde kemikleri korumaktır. Osteoartritte, kıkırdak doku zamanla parçalanır ve aşınır.

Kıkırdak inceldiğinde veya gittiğinde, kemikler doğrudan birbirine sürtüp ağrıya neden olabilir. Şiddetli osteoartrit vakalarında, bazen birlikte sürtündükçe taşlama sesi çıkaran kemikler bile duyabilirsiniz. Görüldüğü gibi, osteoartrit, insanların eklemleri üzerindeki sürekli etkilerinden dolayı artritin en kötü formlarından biridir.

Osteoartrit İçin Kimler Risk Altında?

45 yaşın üzerindeki herkes osteoartrit gelişimi için en büyük risk aralığındadır. Kadınlardaki risk oranı, nedenleri henüz tam olarak bilinemese de erkeklerden daha fazladır. Her ne kadar birçok preparat osteoartrit hastalarında ağrıyı azaltabilse de, eklem kıkırdağının bozulmasından kaynaklanan temel rahatsızlığı durdurmaya yardımcı olabilecek ürünler yalnızca glukozamin (glucosamine) takviyeleridir. Ağrı, kireçlenme rahatsızlığında kaçınılmaz bir sonuçtur ve kıkırdaktaki bozulma durmadıkça ortadan kalkmaz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.