500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Menisküs Yırtılmasına Ne İyi Gelir?

19-12-2022 14:37
Menisküs Yırtılmasına Ne İyi Gelir?

Menisküse Ne İyi Gelir?

Diz eklemleri arasında yer alan kıkırdak dokunun bilinen ismi menisküstür. Bu doku genellikle ani diz hareketleri ya da dize çok fazla yüklenilmesi sonucunda yırtılabilmektedir. Bu durum genç ya da orta yaşlarda ortaya çıktığında çoğunlukla fizik tedavi ya da kasları güçlendiren egzersizler ile düzelebilmektedir.

Yırtılma yaşandığında yapılan ilk müdahale sayesinde yırtığın büyümesi durdurulabilmektedir. Yırtığın çok fazla büyümesi ve düzelmemesi gibi durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Bu sorunları yaşamamak için düzenli egzersiz çalışmaları yaparak dizin ve kasların güçlendirilmesi gerekmektedir. Menisküs yırtılması riskini en aza indirmek için düzenli egzersizlerin yanı sıra kas ve eklem güçlendirmeye yönelik diyet uygulamak da son derece etkili olacaktır. Menisküs yırtılması vakalarında en sık tercih edilen tedavi yöntemi artroskopidir.

menisküs diz

Menisküs Ağrısına İyi Gelenler

Menisküs yırtılması hakkında çok fazla bilgisi olmayan kişiler “Menisküs ağrısına ne iyi gelir?” gibi soruları internette araştırmaktadır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgi vermek gerekirse; menisküs dizde bulunan ve hilal biçimine sahip olan bir kıkırdak dokusudur. Bu durumda menisküs vücutta bulunan bir kıkırdağın ismi iken, hastalığın adı ise menisküs yırtığıdır.

Menisküs yapısı genel olarak çok ani yapılan hareketler sonucunda yırtılma gösterebilir. Bunun yanında spor ile ilgilenen kişilerde de bu rahatsızlık sık sık ortaya çıkmaktadır. Menisküs yırtığında genellikle ortaya çıkan belirtiler diz ağrısı, dizde kilitlenme, zor hareket etme ya da sıvı toplanması olarak sıralanabilmektedir.

Menisküs sebepleri ise diz kitlenmesi, ters hareket yapma ya da yokuş-merdiven çıkarken dizi zorlama, diz dönmesi, dize alınan ağır darbe, doku yıpranması ve spor sırasında yapılan ters hareketler olarak sayılabilir.

Menisküs yırtığı sorununda genellikle ilk olarak ağrı kesici ilaçlar eşliğinde fizik tedavi uygulamaları tercih edilmektedir. Bu yöntemler sonucunda iyileşme göstermeyen menisküs yırtığında ameliyat ile tedavi seçeneğine başvurulmaktadır. Menisküs yırtığı ameliyatı sonucunda hastalar koltuk değnekleri yardımı ile yaklaşık olarak 2 gün içerisinde yürümeye başlamaktadır. Menisküs dokusunun içerisinden kan dolaşımı da geçtiği ameliyat sonrası için iyi bir dinlenme gerektirmektedir. Menisküs yırtığında dinlenme, yırtılan dokuya buz uygulama ve dizi yukarda tutma gibi yöntemler de sık sık kullanılmaktadır. Menisküs yırtığı çoğunlukla profesyonel sporcularda ortaya çıkmaktadır.

biomet ürünleri

Menisküs Ağrısı Nasıl Geçer?

Menisküs yırtığı rahatsızlığı ile karşı karşıya kalan insanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi Menüsküs ağrısı nasıl geçer olmaktadır. Genellikle menisküs yırtığı ileri yaştaki insanlarda, sporcularda ve vücut ağırlığının dize yüklendiği kazalarda ortaya çıkmaktadır.

Menisküs yırtığına ne iyi gelir diye merak edenler için ise en doğru cevap kas güçlendirici gıdalar tüketmek olacaktır. Menisküs yırtığı rahatsızlığını yaşayan insanların dizlerini fazla zorlamaması, bükmemesi ve ani hiçbir hareket yapmaması gerekmektedir.  Menisküs yırtılmasına ne iyi gelir en çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Menisküs yırtığı yaşanması sonucunda genellikle uzman doktorlar tarafından uygulanan fizik tedavi; menisküs yırtılmasının iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Menisküs yırtılması yaşayan kişiye doktorlar gerekli inceleme ve testleri yaparak yırtığın ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu tespit etmektedir. Bazı durumlarda dizin iç kısmını incelemek ve yırtığı daha rahat görmek adona artroskop ismi verilen küçük kamera kullanılmaktadır. Bu kamera sayesinde Menisküs nasıl iyileşir sorusuna kolay bir şekilde cevap alınabilmektedir.  Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde menisküs yırtığı gibi kıkırdak dokularında meydana gelen yaralanmalar, yırtıklar ve hastalıklar kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Menisküs yırtığı sorununda genellikle en fazla tercih edilen tedavi yöntemleri fizik tedavi ya da ameliyat olarak bilinmektedir. Tabi ağrıların kesilmesini garantileyen tek durum da kesin tedavi sağlanmasıdır.

Tedavi öncesinde menisküs ağrılarını geçirmek için ağrı kesici ilaçlardan faydalanabilirsiniz. Soğuk kompres tedavisi de ağrılara iyi gelecektir. Ama ağrılar başladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, dizinizi aktif bir şekilde kullanmaktan kaçınmak ve dinlenmek olacaktır.

Eklem dokusunun sertleşmesi, yıpranması ve şişmesi ise bu tip ağrılarla karşılaşılmasının en önemli sebebidir. Kıkırdak dokuların ve eklem dokuların yenilenmesini ve tamir edilmesini sağlayan protein ve yağların sentezlenmesini sağlayan glukozamin; böyle sağlık sorunlarıyla karşılaşılmasını önleyen ve karşıulaşıldığında tedavi edilmesini/ağrıların giderilmesini sağlayan çok önemli bir amino-monosakkarit tuzudur.

Kaynakça

William Morrison. Meniscus Tear of the Knee. https://www.healthline.com/health/meniscus-tears#treatment. Ağustos 15, 2017

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.