500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Menisküs Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

19-12-2022 14:35
Menisküs Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Menisküs Yırtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Genellikle fiziksel olarak çok aktif olan kişilerde ve profesyonel sporcularda sık sık meydana gelen menüsküs yırtığı; dize alınan ağır bir darbe, diz burkulması ya da düşme sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

İnsan vücudunda uyluk kemiği ve bacak kemiklerinin eklemler aracılığıyla oluşturduğu kısma diz eklemi ismi verilmektedir. Diz eklemi aslında dış darbelere karşı ve uzun süreli hareketlere son derece dayanıklı olan bir yapıya sahiptir. Dayanıklı olmasının yanı sıra diz eklemi tek eksenli yapısı sebebi ile zorlanma ve zedelenme sorunları ile de sık sık karşı karşıya gelmektedir. Diz ekleminde oluşan zedelenmeler genellikle menisküs yırtılması ile sonuçlanmaktadır. Menisküs yırtığı yaşam kalitesinin düşmesine neden olurken aynı zamanda da hareket zorluğu oluşturmaktadır.

menisküs hastası görseli

Menisküs yırtılması genellikle düzenli olarak hareket halinde olan insanlarda, profesyonel sporcularda ya da ileri yaştaki insanlarda meydana gelen bir sağlık sorunudur. Menisküs yırtılması tedavisinde ilk olarak buz uygulama, ağrı kesici ve dinlenme gibi yöntemler tercih edilirken daha ileri durumlarda ameliyat seçeneğine başvurulmaktadır.

Menisküs Yırtığı Belirtileri

Menüsküs yırtığı belirtileri genel olarak; dizde ağrı eşliğinde hareket güçlüğü, hareket kısıtlanması ve dizde sıvı toplanması olarak sıralanabilir. Diz içerisinden gelen sesler ya da dizde takılma gibi hislerin oluşması menisküs yırtığının ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Menisküs yırtığı oluştuğu zaman diz çevresinde ve ekleminde yoğun bir ağrı ortaya çıkmaktadır.

Menisküs yırtıldığı zaman birkaç saat içerisinde dizde gözle görülür bir şişlik meydana gelmektedir. Diz bu haldeyken tam olarak bükülemez ve hareket ettirilemez. Menisküs yırtıldığında genellikle diz kitlenip tek noktada takılı kalabilir. Ortaya çıkan tüm bu sorunlar menisküs yırtılmasının en temel belirtileri arasında yer almaktadır. Menisküs yırtığı tedavisinde uygulanacak yöntem genelde yırtığın büyüklüğüne göre doktorlar tarafından belirlenmektedir. Menisküs yırtığı belirtileri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.

Menisküs Yırtığı Tedavi Edilmediğinde Ortaya Çıkabilen Sorunlar

Menisküs genellikle ani hareketler ve diz bölümünde yaşanan travmalar sonrasında yırtılabilmektedir. Bu yırtılmalar çoğunlukla profesyonel sporcularda ortaya çıkmaktadır ve sporcu rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Buna karşın menüsküs yırtılması hastalığı sadece sporcularda değil dizini zorlayan, düşme ya da burkulma gibi kazalar yaşayan kişilerde de sık sık ortaya çıkmaktadır.

Menisküs yırtığı her ne kadar sık sık karşılaşılan bir yaralanma şekli olsa da tedavi edilmediği takdirde dizde bulunan eklem kıkırdağında kalıcı sorunlar oluşmasına neden olmaktadır. Bu sorunlar ilk başlarda diz çevresinde ağrı ve hareket güçlüğü gibi rahatsızlıklara yol açarken ilerleyen dönemlerde kalıcı kıkırdak hasarı ve erken kireçlenme gibi kalıcı sorunlara yol açabilmektedir.

biomet ürünleri

Menisküs Yırtığı Tedavisi

Menisküs yırtılması sorunu yaşayan kişiler genellikle bu durumdan oldukça korkmaktadır. “Menisküs yırtılması ameliyatı olmazsa ne olur?” sorusu menisküs yırtılması yaşayan insanlar tarafından sık sık sorulan bir sorudur.

Menisküs yırtılması durumunda her zaman ameliyat şart olmamaktadır. İlaç tedavisi, ağrı kesiciler ve bandajlar yardımı ile dizin desteklenmesi sağlanarak yırtığın zamanla kapanması da menisküs yırtığı tedavisinde sık sık kullanılan yöntemlerden biridir. Ayrıca küçük menisküs yırtılması vakalarında son zamanlarda sık sık isminden bahsedilen PRP ve kök hücre tedavileri de uygulanabilmektedir.

Menisküs yırtığı olan kişilerde genellikle ilk çare olarak ameliyat seçeneği düşünülmemektedir. Diz bölgesine soğuk uygulama, bandaj ile destek, dinlenme ve ağrı kesici ilaçlar ilk tedavi tercihlerini oluşturmaktadır. Her ne kadar menisküs yırtılması durumlarında çoğu vakada bu yöntemler tedavi için yeterli olsa da bazı durumlarda ameliyat da gerekli olabilmektedir.

Ameliyat gerektiren durumlarda öncelikle dizde kanama olup olmadığı tespit edilir. Kanama olan bölge alınarak kalan dokuların düzelmesi için tedavi devam eder.

Menisküs yırtılması gibi sorunlarla karşılaşmamak için kıkırdak dokunun sentezlenmesini ve eklemlerin işlevlerini yerine getirmesini sağlayan glukozamin vb. besin takviyelerinden yararlanabilirsiniz. Bu tip sorunlarda yaşanan ağrıların en önemli sebebi olan sertleşmiş ve yıpranmış, şişmiş eklem dokusunu onarmaya ve ağrıları önlemeye de yardımcı olan glukozamin; eklemle ilgili sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.