500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

19-12-2022 14:32
Menisküs Belirtileri Nelerdir?

Menisküs Belirtileri Nelerdir?

Menisküs, eklemin içinde amortisör görevi gören disk şeklindeki bir kıkırdak parçasıdır. Femur ve tibia kemiğin uçlarının birbirine sürtünmesini önleyerek diz eklemi içinde aşırı yıpranmayı önler. Ayrıca her bir menisküs eklem hareketinin yarattığı şokların çoğunu emer. Dizleri yağlamak ve beslemek için eklem sıvısının eşit olarak dağıtılmasına yardımcı olur.

menisküs belirtisi

Yırtık bir menisküsün belirtileri şunları içerebilir:

  • Genellikle dizinizin bir tarafında diz ağrısı
  • Eklemin çevresinde hassasiyet
  • Yaralanmadan sonraki ilk 12 saat içinde diz şişmesi
  • Bükülemeyen "kilitli" bir eklem
  • Hareket sırasında takılan veya tam olarak düzeltilemeyen diz
  • Hareket ettirdiğinizde dizinizin içinde bir tıklama, patlama hissi veya gıcırdatma sesi
  • Güçsüz hissedilen bir diz

Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız ve belirtiler birkaç günden fazla sürerse doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Merdiven inip çıkarken, oturup kalkarken, çömelirken, spor yaparken veya yokuş inip çıkarken dizlerde oluşan ağrılar menisküste oluşan hasarın ilk ve önemli sinyallerini vermeye başlar. Başlangıçta menisküs belirtisi olmadığı düşünülen ve önemsenmeyen bu rahatsızlıklar ilerleyen süreçte daha ciddi problemler olarak karşımıza çıkabilir. Hastalar bir sonraki aşamada dizlerde görülen yoğun ağrıya ek olarak dizle kitlenme problemiyle karşı karşıya kalır. Oturup kalkarken veya zorlayıcı olmayan diğer günlük hareketlerde dizlerde gerçekleşen takılmalar, akabinde dizin belli bir konumda kitlenmesine ve sonrasında da dizlerde boşalma hissine neden olur.

Menisküs yırtılması yaşayan bir insanda ortaya çıkan belirtiler genelde kişiden kişiye farklılık göstermemektedir, herkeste benzer etkiler ile kendini göstermektedir. Menisküs yırtığı belirtileri genel olarak diz bölgesinde yoğun ağrı, dizlerde kan ve sıvı toplaması nedeni ile ortaya çıkan göz ile görülebilen şişlikler, hareket zorluğu ve kasılmalar olarak sıralanabilir. Bu belirtiler ile karşı karşıya kalan kişilerin menisküs yırtılması yaşaması son derece büyük bir ihtimaldir.

Menisküs ağrısı nasıl olur sorusunun cevabı ise aslında son derece basittir. Menisküs yırtığı ağrısını normal diz ağrılarından ayıran en büyük özelliği diz etrafında meydana gelen şişliklerdir. Diz çevresinde sıvı ve kan toplanması ile menisküs yırtığında şişlik meydana gelmektedir.

İlk safhalarda fark edilen menisküs, ameliyata gerek kalmadan bazı hafif cerrahi yöntemlerle veya glukozamin gibi gıda takviyeleri ile tedavi edilebilmektedir. Ancak ilerleyen safhalarda eklem sağlığına gerekli önemi göstermeyen hastaların menisküs ameliyatı olması zorunlu hale gelebilir.

Menisküs, Yapısı

Menisküs her insanın iki dizinde de iç tarafta ve dış tarafta olmak üzere iki adet bulunan son derece önemli bir yapıdır. Şekil olarak O harfini ve C harfini andıran menisküsler diz hareketlerinin kolaylaşmasını sağlamaktadır.

Menisküs yapıları kompresyona dirençli ve örgü şeklini andıran lifli ve kolajen yapılardır. Menisküs yırtıkları günümüz dünyasında en fazla rastlanan sağlık sorunları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Menisküs yırtıkları çok sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olmak ile birlikte bu sağlık sorununun birden çok farklı ortaya çıkma nedeni bulunmaktadır.

Menisküs Yırtılması Nedenleri

Menisküs yırtığı en sık görülen diz yaralanmalarından biridir. Vücut ağırlığı dengesiz bir şekilde dizlere yüklendiğinde, diz ani bir harekete maruz kaldığında menisküs yırtığı oluşur. Dizdeki kemiklerin arasında tampon görevi gören kıkırdağın ani basınçla yırtılmasıdır.

Menisküsteki bu yırtılma yaşa ve eklemlerin sağlık durumuna bağlı olarak farklı şekillerde oluşabilir. Genç bireylerde yoğun spor aktiviteleri, futbol müsabakaları gibi eklemleri ciddi derece zorlayıcı etkenler menisküs yırtığına sebep olabilirken, ileri yaşlarda çömelme veya oturulan yerden ani kalkma gibi durumlar bile menisküsün yırtılmasına sebep olabilir.

Menisküs kazaların yanı sıra travmatik olaylar sonucunda da meydana gelen bir sağlık sorunudur. Travmatik nedene bağlı olan menisküs yırtıkları genellikle 10 ile 40 yaş aralığında gözükürken zaman içerisinde ortaya çıkan yapı bozulmaları nedeni ile meydana gelen menisküs yırtıkları yaklaşık olarak 40 yaş ve üzerinde daha fazla gözükmektedir.

Menisküs Yırtığının Teşhisi

Belirtileri doktorunuzla paylaştıktan sonra, dizinizi inceleyecek ve hareket açıklığınızı test edecektir. Doktorunuz ayrıca menisküs yırtığı aramak için McMurray testi yapabilir. Bu test, dizinizi bükmeyi ve ardından onu düzeltip döndürmeyi içerir. Menisküsün duyarlılığını ölçen bir testtir. Bu test sırasında hafif bir patlama sesi duyabilirsiniz. Bu, menisküsün yırtıldığını gösterebilir.

biomet ürünleri

Menisküs yırtığının teşhisi sırasında farklı görüntüleme tekniklerinden faydanılabilir. Bazı görüntüleme teknikleri şunlardır;

Röntgen : Bu test menisküs yırtığını göstermekle birlikte diz ağrınızın başka bir nedeni olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

MRI : Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ile yırtık bir menisküs görüntülenebilir.

Artroskopi : Artroskopi ile küçük bir kesi yapılır. Artroskop, kesiden sokulabilen ince ve esnek bir fiber optik cihazdır. Küçük bir ışığı ve kamerası vardır. Cerrahi aletler artroskoptan veya dizinizdeki ek kesilerden hareket ettirilebilir. Küçük yırtıklar bu esnada tamir edilebilir.

Belirtiler

Menisküs yırtılması yaşayan bir insanda ortaya çıkan belirtiler çok fazla değişiklik göstermemektedir. Menisküs yırtığı belirtileri genel olarak diz bölgesinde yoğun ağrı, dizlerde kan ve sıvı toplaması nedeni ile ortaya çıkan göz ile görülebilen şişlikler, hareket zorluğu ve kasılmalar olarak sıralanabilir. Bu belirtiler ile karşı karşıya kalan kişilerin menisküs yırtılması yaşaması son derece büyük bir ihtimaldir.

Menisküs ağrısı nasıl olur sorusunun cevabı ise aslında son derece basittir. Menisküs yırtığı ağrısını normal diz ağrılarından ayıran en büyük özelliği diz etrafında meydana gelen şişliklerdir. Diz çevresinde sıvı ve kan toplanması ile menisküs yırtığında şişlik meydana gelmektedir.

Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır sorusu da hastalar tarafından cevabı merak edilen diğer bir sorudur. Menisküs yırtılması belirtileri gören kişilerin bir ortopedi doktoruna giderek muayene olması menisküs yırtığı teşhisi koymak için yeterli olacaktır.

Hastalığın tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler ise %93 oranında başarı sağlayan yöntemlerdir. Tabi cerrahi tedavi sonrasında uygulanan fizik tedavi ve egzersizler de tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır.

Menisküs yırtığı gibi eklem kaynaklı sağlık sorunlarını önlemenin ve bu sorunlar ortaya çıktıktan sonra meydana gelen ağrıları tedavi etmenin en iyi yollarından birisi ise glukozamin takviyesi yapmaktır. Benzer sorunlar yaşayan profesyonel sporcuların düzenli kıkırdak güçlendirici ilaçlar takviyesi yaptıkları durumlarda yaşadıkları önemli sağlık sorunlarını birkaç ay içinde ortadan kaldırdıkları gözlemlenmiştir. Sonraki 12 ay içinde aynı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları da etkileyici bir istatistiktir. Menisküs tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kaynakça:

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.