500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

20-12-2022 11:09
Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Kolajenin Faydaları Nelerdir ?

Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumak olan kolajenler kemiklerden kıkırdaklara, saçlardan gözlere ve cilde kadar birçok dokuyu oluşturmada önemli rol üstlenir. Fakat yaşlandıkça vücut daha az üretmeye başlar. Bu yüzden her ne kadar doğal kolajen kaybını önleyemezseniz de beslenme düzeninize takviyeler ekleyebilirsiniz. Bu şekilde yaşa bağlı oluşan hasarlar ile savaşabilir, kemik sağlığınızı geliştirebilir ve cildinizin sıkılaşmasını sağlayabilirsiniz. Peki, kelimenin tek anlamıyla tüm vücudu bir arada tutan kolajenin faydaları neler?

Kolajen Cildi Sağlığına Kavuşturur

Cildin dış tehditlere karşı korunması, genç ve güzel görünmemiz kolajenin faydaları arasında yer alır. Yaşlanma ile birlikte kuruyan ve elastikiyetini kaybeden cildinizi dışarıdan alacağınız takviyeler ile iyileştirebilirsiniz. Böylelikle yıllar geçerken aldığınız önlemler ile sağlıklı bir cilde kavuşmayı garantileyebilirsiniz.

Yapılan çalışmalar kolajenin faydalarını gözler önüne sermiş. 2015'te Journal of Cosmetic Dermatology tarafından yapılan araştırma sonucuna göre; 8 hafta boyunca kolajen takviyesi alan 35-55 yaş arasındaki katılımcıların hem cilt yoğunluğunda hem de hidrasyonda iyileşme olduğu görülmüş ve çalışma süresince yan etki kaydedilmemiş. Bununla birlikte takviye alımı dursa bile katılımcıların ciltlerinde 12 hafta boyunca kolajenin faydaları görülmeye devam etmiştir.

Daha Sağlıklı Saçlar

Kolajenin faydalarından biri de saçlar üzerinde oluyor. Yaşlandıkça artan protein kaybı, saç dökümesi gibi olumsuz sonuçlara sebep oluyor. Deri, bağ dokusu, kemik, eklem ve saç olmak üzere birçok organın yapısını oluşturan bu proteinin antioksidan özelliği sayesinde saç köklerinizi güçlendirebilir ve daha gür olmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli takviye ile dermal tabakayı ve saç köklerini bir arada tutabilirsiniz. Bu şekilde kolajenin faydaları sayesinde saçlarınızın güçlü kalmasını sağlarken parlak ve canlı bir görünüme kavuşmasını da sağlayabilirsiniz.

Kemik Kaybını önler

Kemiklerin yapılanmasının ve güçlü kalmasının desteklenmesi kolajenin faydalarından biridir. Bu yüzden yaşlandıkça gerçekleşen kayıp kemik kütlesini de etkiliyor ve kolajenin faydaları bunla da bitmiyor. Yapılan araştırmalar, düzenli yapılan takviyenin ilerleyen yaşlarda kemiklerin çok daha kırılgan bir yapıya dönüşmesini önlediğini gösteriyor. Günlük takviyelerle kemiklerinizi güçlendirerek kırılgan hale getiren yaşlanma sürecini geciktirebilirsiniz. Klinik çalışmalara göre günde 10 gr farmasötik dereceli kolajen hidrolizat (PCH) alımı, dejeneratif eklem rahatsızlığı olarak bilinen osteoartrit ağrılarını da azaltıyor.

Kas Kütlesinin Artmasına Yardımcı

Kas yapısının oluşumunda önemli rol üstlenen proteinlerden biri de kolajendir. Yani kolajenlerin faydaları arasında kas kütlesinin artmasına yardımcı olmasını da kaydedebiliriz. Takviye ile kas kütlesi artırılabilir. Alınan takviye sayesinde vücuttaki glikoz enerjiye dönüştürebilir ve yağsız kas kütlesi artırılabilir. Yağsız kas kütlesindeki artış, aslında metabolizmanın da hızlanmasını sağlar. Normal şartlarda da kas dokusunun %1 ile 10'nun bu proteinlerden oluştuğunu göz önüne bulunduran araştırmacılar, takviyenin keratin gibi kas proteinleri için de gerekli olabileceğini öne sürmüştür.

Kalp Sağlığını Düzenler

Kolajenin faydaları arasında kalp sağlığına etkisi de sayılabilir. Kalpten pompalanan kanı taşıyan artelere; yani atar damarlara yapı sağlanması yine kolajen sayesinde olur. Dolayısıyla kolajen eksikliği demek bu damarların zayıf hale gelmesi demektir. Zayıflayan atar damarlar ise kalp ve damar hastalıkları arasında en çok görülen ateroskleroz olarak adlandırılan damar sertliğine sebep olabilir. Kolajen takviyesi sayesinde arterlerdeki yağlanma azaltılabilir.

Kaynakça

https://www.livestrong.com/article/205720-collagen-supplement-benefits/
https://www.verywellhealth.com/collagen-supplements-for-skin-89940
https://skinkraft.com/blogs/articles/collagen-for-hair
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594048/
https://www.reidhealth.org/blog/what-are-the-benefits-of-collagen

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.