500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Kolajen Ne İşe Yarar?

20-12-2022 10:56
Kolajen Ne İşe Yarar?

Kolajen Ne İşe Yarar ?

Kolajen saçlardan cilde, kemiklerden kaslara kadar vücudun ana yapı taşı olarak görev yapan bir proteindir. Fakat yaş aldıkça vücutta üretimi azalan bir proteindir. Yaşlanma ile yetersiz hale gelen kolajen kaybı cilt kuruluğu ile birlikte kırışıklığa sebep olurken aynı zamanda selülit ve eklem rahatsızlıklarının görülmesine de sebep olur. Hem kolajen içerikli besinler hem de takviyesi ile cilde, saçlara, kemiklere ve kaslara yeterli desteği vermek mümkün.

Kolajen Ne İşe Yarar ?

Kolajen kemiklerde, kaslarda, tendonlarda ve ciltte en bol bulunan protein olarak vücudun güç ve yapısını oluşturmak için bir yapı iskelesi oluşturur. Bedenin bir arada tutulmasını sağlar. Cildin sıkıca örülmüş bir duvar olduğunu varsayarsak kolajen bu duvarı bir aradan tutan tutkal görevi görüyor diyebiliriz. Bu yüzden aslında yüzünüze ve cildinize ne sürdüğünüz değil, vücudunuzu içten ve dıştan nasıl desteklediğiniz önemli.

Kolajeni kemik suyu, balık, tavuk, yumurta , turunçgiller gibi doğal ürünlerden alabileceğiniz gibi vücutta üretimini hızlandıran takviyelerden de alabilirsiniz. Kolajen takviyelerinin çeşitli türleri vardır. Bu yüzden ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalı ve bu doğrultuda seçim yapmalısınız. Peki çeşitleri nelerdir?

Tip 1: İnsan vücudunda bol miktarda bulunur. Dayanıklık ve destekleme konusunda kilit rol oynayarak sağlıklı cildi destekleme konusunda yardımcı olur.

Tip 2: Kıkırdaklarda bulunur ve eklem sağlığını destekler.

Tip 3: Genellikle tip 1 ile bulunarak cildin esneklik ve sıkılık kazanmasını sağlar.

Tip 5: Plasentadaki doku ve hücre yüzeyinin oluşumunu destekler ve hamile kadınlarda plasentanın büyümesine yardımcı olur.

Tip 10: Tip 10, hem kıkırdakların hem de kemiklerin oluşumunda görev alır. Kemik sağlığını ve gelişimimi destekler.

En az 16 çeşit kolajen türleri arasından tip 1,2 ve 3 'ü vücuttaki kolajenin yüzde 80-90'ını oluşturur. Tüm tipler ve oluşturdukları yapılar aynı amaca hizmet eder.

Kolajen Takviyesi Ne İşe Yarar ?

Yaşlandıkça kuruyan ve kırışıklıkları artan cildi, düzenli takviye ile tekrar güçlendirebilir ve elastikiyet kazandırabilirsiniz. Özellikle 20 yaşından itibaren kişi her yıl kolajenin %1'ni kaybeder. Bunun sonucunda ise cilde incelik, kuruluk, kırışıklık ya da sarkma gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkar. Dışarıdan alınan takviyeler ile yaşlanma belirtilerini hafifletip daha parlak, canlı bir cilde sahip olmak ve genç görünmek mucize değil!

Kemiklerin güçlü kalmasını sağlayan kolajendir. Yaşlandıkça azalan miktar, kemik yapısını ve gücünü de etkilediği için alınan takviyeler ile kemik yapısı güçlendirilirken osteoporoz gibi yüksek kemik kırığı riski de azaltılabilir. Ayrıca protein olarak kıkırdak üretimini uyarmaya da yardım eder. Kıkırdaklar eklemlerin ucunda yer alır ve kemiklerin aşınmasını önler. Bu yüzden yaşlanma ile birlikte takviye yapılması önemlidir. Kıkırdak zayıflarsa eklemde yer alan kemikler de zarar görür. Eklem yapısı bozulduğunda hareketlerde kısıtlanma görülebilir. Düzenli takviye ileride oluşması muhtemel eklem rahatsızlıklarını önlenebilir.

Çeşitli reaksiyonlar sonucu saç köklerinde ortaya çıkan serbest oksijen radikallerini dışarıdan alınan düzenli ve doğru takviyeler ile ortadan kaldırabilirsiniz. Bu şekilde saç köklerinin sağlıklı kalması desteklenir ve daha gür saçlara ulaşmak kolaylaşır.

Cilt yapısını içten dışa onararak cildin daha sıkı olmasını sağlar. Cilt yapısına şekilsizce yerleşen yağ dokusunu toparlarken ciltteki selülit görünümünü azaltır.

Dışarıdan düzenli olarak alınan takviyeler ile cildin yeniden yapılanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle yaşlandıkça iyileşmesi yavaşlayan yaraların daha hızlı iyileşmesi mümkün olur.

İskelet kası, üç kas dokusundan biridir ve bu somatik sinir sistemince uyarılır. Ayrıca çoğu iskelet kası kemiklere kolajen demetlerinden oluşan tendon yapılar aracılığıyla bağlıdır. Kas kütlesinin korunması herkes için önemlidir. Araştırmalar sonucunda takviye ve antreman kombinasyonunun kas gücünü artırdığını göstermiştir.

Cildin yalnızca üst tabaksında değil, iç tabakasında da işe yarayan kolajen, dolaşım sistemini de iyileştiriyor. Damar esnekliğini artırıyor ve kardiyovasküler sistemi daha sağlıklı bir forma kavuşturuyor.

Kaynakça

https://www.livestrong.com/article/13711509-collagen-vs-whey-protein-which-is-best-for-you/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262881#uses
https://www.healthline.com/nutrition/collagen#what-it-does
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325344#types-and-how-to-use-them
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21582/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4685482/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.