500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Kolajen Kilo Aldırır Mı?

20-12-2022 10:55
Kolajen Kilo Aldırır Mı?

Kolajen Kilo Aldırır Mı?

Kolajen Kilo Aldırır Mı?

Metabolizma, vücudunuzdaki tüm kimyasal reaksiyonları tanımlayan bir terimdir. Bu kimyasal reaksiyonlar vücudunuzu canlı ve çalışır durumda tutar. Bununla birlikte, metabolizma kelimesi genellikle metabolik hız veya yaktığınız kalori sayısı ile birlikte kullanılır.

Her öğünde belirli miktarlarda protein tüketmek metabolizmayı hızlandırabilir. Protein, gıdanın termik etkisinde (TEF) büyük artışa neden olur. Metabolizma hızını artırma konusunda karbonhidratlar %5-10 ve yağlar % 0-3 etki sağlarken, proteinler %15-30’a kadar etki etme potansiyeline sahiptir.

Ayrıca proteinler daha tok hissetmenize de yardımcı olur. Diyetinize daha fazla protein eklemek, genellikle yağ kaybetmekle ilişkilendirilen metabolizmadaki düşüşü de azaltabilir. Bunun nedeni, diyetin yaygın bir yan etkisi olan kas kaybını azaltmasıdır.

Doğal yaşlanma süresinde kas kütlesi azalır ve yağ kütleleri kas kütlesinin yerini alır. Bir kolajen takviyesi kullanarak yağsız kas kütlesi oluşumu desteklenebilir. Kas, yağa kıyasla daha sıkı ve yoğun bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte kas yağdan daha hızlı kalori yakar ve kilo kaybını artırır. Daha fazla kas, metabolizmayı hızlandırır ve vücudunuz bir kalori yakma makinesine dönüşür. Dolayısıyla, kolajen takviyesini sağlıklı bir diyet ile birleştirirseniz, iyi görünmenin ve hissetmenin yanı sıra sağlıklı kilo verir ve mevcut kilonuzu korumuş olursunuz.

Aynı zamanda kolajen takviyelerinin bir avantajı da daha uzun süre daha tok hissettirmeleridir. Proteinin, tüm makro besin maddeleri arasında en etkili iştah azaltan ve doyurucu besin öğesi olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda kolajen peptitlerinin diğer protein türlerine göre daha tok hissettirdiği gözlemlenmiştir. Bu, ‘National Library of Medicine’ web sitesinde yayınlanan ve obez ve diyabetik hastalar arasında kolajenin tokluk seviyeleri üzerindeki etkisini ölçen bir çalışma ile desteklenmektedir. Kolajen aldıktan sonra, katılımcılar iştahlarının azaldığını ve buna bağlı olarak genel gıda alımlarında bir azalmaya neden olduğunu gözlemlediler. Ayrıca gruptaki şeker hastaları, kolajen proteininin iştahlarını azaltmada önemli bir rol oynadığı için daha az beslenerek kilo verebildiklerini dile getirmişlerdir.

Kilo verebilmek için kolajen takviyesi kullanırken, egzersiz ve dengeli beslenmek de gereklidir.

Kolajen Protein Midir ?

Kolajen vücutta bulunan en bol proteindir. Tendonlar, bağlar, deri, kas,eklem ve kıkırdak dahil olmak üzere birçok vücut parçasını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir.

Kolajenler katerin enzimi tarafından parçalanır ve proteinin temel yapı taşları olan amino asitlere dönüştürülür. Glisin (Gly) - Prolin (Pro)-X ve Gly-Hidroksiprolin (Hyp)-X amino asit sekansından oluşan fibröz bir protein olan kolajen, vücuttaki çeşitli doku ve organların yapısının korunmasında hayati bir rol oynar.

Kolajen, biyolojik ve fonksiyonel özellikleri nedeniyle gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Deniz balıklarının derisi, pulları, kıkırdakları ve kemiği en iyi kolajen kaynaklarıdır.

Araştırmacılar, obez fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, balık derisinden elde edilen kolajen peptitlerinin lipit düşürücü etkisi olduğunu gözlemlemişlerdir.

Kolajen Kas Oluşumuna Yardımcı Olur Mu ?

Kolajen, bir proteindir. Yunanca "kolla" kelimesinden gelmektedir ve bu kelime ''yapıştırıcı'' anlamına gelir. Kollajenler, kemik, deri, eklem kıkırdağı başta olmak üzere vücudun her yerinde bulunur. Ancak sahip olduğu temel özelliklerden biri yağsız kas oluşturma yeteneğidir. Bu da aşırı yağ ve kilo alımını önlemeye yardımcı olur.

Kolajen takviyeleri kas gelişimi için antrenman sonrası ihtiyacımız olan bir destektir. Dolayısıyla, kolajen tek başına yağ yakamazken, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetle birlikte kullanıldığında yağsız kas oluşturarak kilo vermede önemli bir rol oynar.

Vücudu bir arada tutmaya yardımcı olan kolajen, egzersiz seviyelerini sürdürmek için gerekli olan sağlıklı eklemlerin korunmasına katkıda bulunur. Eklem ağrısı, egzersiz yapmak isteyen insanlar için büyük bir engeldir ve bu durum dolaylı olarak istenmeyen kilo alımına sebep olur.

Kolajen Takviyeleri ve Kilo Alma

Kilo almanın sebebi, metabolizma olarak yaktığınız kaloriden daha fazla kalori almaktır. Kolajen takviyesi, kilo alımına hiç bir zaman neden olmaz ve aslında sağlıklı bir kilo vermenin bir parçası olarak sağlıklı bir metabolizmayı destekler. Kolajen bir proteindir ve insanları daha uzun süre daha tok hissettirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Diyabetik ve aşırı kilolu katılımcılar üzerinde yapılan bir çalışmada; hidrolize kollajenin, tokluk hissi veren hormonların (Leptin) kan dolaşımına salınımını uyardığı ve hastaların daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olduğunu ve iştahlarını azalttığı kanıtlanmıştır.

Bu nedenle, içerisinde şeker olmayan kolajen takviyeleri kilo alımına neden olmaz. Aksine metabolizmayı destekler, kas yıkımını engeller ve kilo vermeye yardımcı olur.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-boost-metabolism#TOC_TITLE_HDR_2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164805/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.