500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

20-12-2022 10:58
Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

İnsan vücudunda hücrelerin yüzde 30'unu oluşturan, en bol bulunan protein olan kolajen, hücrelerin ve dokuların yapı taşıdır. Kolajenin güçlü lifleri vücuttaki kasları, kemikleri, tendonları, bağları, organları ve cildi bir arada tutmak için tutkal görevi görür. Cildi elastik tutar, eklem sağlığını destekler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yaşlanma sürecinde zamanla vücutta kolajen eksikliği görülür. Kolajen seviyesini zamanın yanı sıra, güneş ışığı, sigara ve şeker de düşürür.

Kolajen Eksikliği Belirtileri

Vücut her gün doğal olarak kolajen üretse de üretim zamanla yavaşlar. Kolajen eksikliği, vücudun kolajeni güçlü tutmaktan sorumlu olan bazı antioksidanlardan yoksun olmasından da kaynaklanır. Kolajen eksikliği belirtileri şunlardır: Buruşma: Kolajen, cilde yapısını ve gücünü vermekten sorumludur. Yaşlandıkça cilt bazı yapılarını kaybetmeye başlar ve özellikle yüzde kırışıklık oluşumuna neden olur. Bu süreci tersine çevirecek herhangi bir önlem alınmazsa kırışıklıklar hızla tüm vücuda yayılır ve ciltte sarkmalar başlar. Ağrıyan kaslar: Kolajen, kasları bağlara ve kemiklere bağlar. Kolajen eksikliği, kolajen liflerinin ve sonunda bu yapıların bağlantısının zayıflamasına neden olur. Sonuç olarak, kaslar daha fazla ağrımaya başlar. Selülit: Kolajen, cildin bağ dokularını oluşturur. Bu nedenle cilt elastikiyetinden, sıkılığından ve hücre yenilenmesinden sorumludur. Vücuttaki kolajen seviyeleri azaldıkça, cilt daha az sertleşir, incelir ve hasara karşı daha savunmasız hale gelir. Cildin altındaki yağ dokuları vücudunuzun bağ dokularına doğru yukarı doğru itildiğinde, yüzeydeki cilt büzülmeye başlar ve selülite neden olur. İnce saç: Saç köklerinin etrafındaki boşlukta kolajen bulunur. Mikro kaplar temel besinleri vücuttan saça ulaştırarak beslenmesini ve sağlıklı kalmasını sağlar. Böylece saçlarınız uzar ve daha parlak, dolgun bir görünüme kavuşur. Kolajen eksikliği, daha mat ve ince saçlara yol açar. Kolajen proteini aynı zamanda kirlilik ve güneş ışınlarından kaynaklanan serbest radikallerle savaşmasından da sorumlu olduğu için, eksikliği saç dokusunun tahrip olmasına neden olur, büyümesini engeller ve kalınlığını olumsuz etkileyebilir. Yüzde ve gözlerde çukurluk: Yaş ilerledikçe çocuk cildindeki pürüzsüzlük ve dolgunluk kaybolur. Yaşlanma ile birlikte bu doğal, ışıltılı görünüm solar. Kolajen eksikliği, göz çevresinin daha koyu ve çukur görünmesine neden olur. Yanaklar da incelmeye başlayabilir. Kolajen eksikliği ayrıca lupus, romatoid artrit ve sistematik skleroz gibi pek çok soruna da yol açar. Bu belirtiler sonucunda kolajen eksikliği hastalıkları görülebilir.

Kolajen Eksikliğine Bağlı Hastalıklar ve Korunma Yolları

Vücut yapısının çok önemli bir parçası olduğu için, kolajen eksikliği birçok olumsuz duruma neden olabilir. Kolajen ile ilgili hastalıklar en yaygın olarak, biyosentez, translasyon sonrası modifikasyon, salgılama veya normal kolajen üretimiyle ilgili diğer süreçleri etkileyen genetik kusurlardan ya da beslenme yetersizliklerinden kaynaklanır. Kolajenlerin kritik rolleri, 20'den fazla kolajen türünden 12'si için 22 gende tespit edilen 1.000'den fazla mutasyonun neden olduğu geniş hastalık yelpazesi ile açıkça gösterilmiştir. Bu hastalıklar arasında osteogenezis imperfekta, birçok kondrodisplazi ve Ehlers-Danlos sendromunun çeşitli alt tipleri, Alport sendromu, Bethlem miyopatisi, epidermoliz bullosa'nın belirli alt tipleri, Knobloch sendromu ve ayrıca bazı osteoporoz vakaları, arteriyel anevrizmalar, osteoartroz ve intervertebral disk hastalığı bulunur.Her tip kolajen eksikliğine bağlı hastalığın kendine özgü semptomları vardır. Bununla birlikte, çoğu kolajen vasküler hastalık biçimi aynı genel semptomları paylaşır. Kolajen vasküler hastalık eklemleri, cildi, kan damarlarını veya diğer hayati organları etkiler. Bu hastalığa sahip kişiler tipik olarak şunları yaşarlar:

  • Yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü
  • Ateş
  • Vücut ağrıları
  • Vücut ağrıları
  • Eklem ağrısı
  • Deri döküntüsü

Sağlıklı besinler tüketmek vücudun daha fazla kolajen yapmasına yardımcı olur. Bu protein, jelatin ve kemik suyu gibi çeşitli yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Tavuk, balık, sığır eti, yumurta, süt ürünleri ve fasulye gibi yüksek proteinli yiyeceklerin yanı sıra C vitamini, çinko ve bakır içeren diğer besinler de kolajen eksikliği nedeniyle oluşacak hastalıkların önüne geçebilir. Araştırmalara göre, kolajen takviyeleri de vücuttaki miktarı güçlendirerek, genel faydaları artırır veya iyileştirir. Kolajen kalitesi artarak cilt üzerinde yaşlanmayı geciktirici bir etki gösterir ve kırışıklıkları azaltır. Aynı zamanda cilt kuruluğunu da önler. Başka bir araştırma da, kolajen takviyesi alanların eklem ağrısında yüzde 43 azalma ve eklem hareketliliğinde yüzde 39 iyileşme görüldüğünü ortaya çıkarmıştır.

Kaynakça

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-collagen-and-your-bodyhttps://www.absolutecollagen.com/blogs/features-testimonials/10-signs-you-have-collagen-deficiency
https://www.bu.edu/aldolase/biochemistry/html_docs/CollagenTypes&Disorders.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11310942/
https://www.healthline.com/health/collagen-vascular-disease#symptoms
https://www.livestrong.com/article/476346-benefits-of-taking-collagen-pills/
https://www.news-medical.net/health/Collagen-Types-and-Linked-Disorders.aspx

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.