500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Kireçlenme Neden Olur?

19-12-2022 14:20
Kireçlenme Neden Olur?

Kireçlenme Neden Olur?

Halk arasına kireçlenme olarak bilinen osteoartrit, artritin en yaygın şeklidir ve ‘’dejeneratif eklem hastalığı’’ veya "yıpranma artriti’’ olarak da adlandırılır. Vücutta tüm eklemler üzerinde etkili olabilir, ancak hareketli eklemlerde daha sık görülen bir hastalıktır.

Kireçlenme, bir veya daha fazla eklem kıkırdağının yıpranması ve ilerleyen süreçlerde yapı bütünlüğünün bozulup, yok olmasından kaynaklanır. Bu değişiklikler genellikle yavaş gelişir ve hastalığın ilerlemesiyle sonraki süreçlerde kötüleşir. Kıkırdak, eklemlerin kemikleri arasında bir yastık görevi gören, eklemlerdeki uç noktaları örten ve bu bölgelerde sürtünmeyi en aza indiren kaygan bir protein maddesidir. Sağlıklı kıkırdak, hareketin şokunu emer. Kıkırdak hasara uğradığında ve kıkırdak kayıpları başladığında eklem uçları birbirine sürter ve zamanla bu sürtünme eklemlere kalıcı olarak zarar verir.

kireçlenme hakkında bir görsel

Kireçlenme (Osteoartrit) Riskini Arttıran Faktörler

Kireçlenme riskini artırabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir;

Yaş: Eklem ve kıkırdak deformasyonları, yaşın ilerlemesi ve vücuttaki protein bütünlüğünün bozulması ile birlikte hız kazandığı için kireçlenme riski de artar.

Cinsiyet: 50 yaşını aşmış kadınlarda kireçlenme görülme olasılığı, erkeklere oranla daha fazladır.

Kalıtımsal Faktörler: Kireçlenmeye sahip aile üyeleri olan kişilerde kireçlenme görülme riski daha yüksektir. Bu da bize osteoartritin kalıtım yoluyla diğer aile bireylerine aktarılabileceğini göstermektedir.

Mekanik Faktörler: Eklem yapıları üzerinde tekrarlanan travma, eklem üzerinde stres yaratır ve eklemin yük taşıma yeteneğini bozar. Bu durum kıkırdak yıkımına neden olarak osteoartrite yol açar.

Kemik Deformitesi: Kemik ve eklemler doğum esnasında, gelişimsel problemler sonucunda veya düşme, yaralanma gibi çeşitli travmalar sonucunda hasara uğrayabilir. Bunun sonucunda osteoartrit ile karşılaşma riski normal bireylere kıyasla artış gösterebilir.

Obezite: Fazla vücut ağırlığı taşımak, özellikle de kalça ve dizler gibi ağırlık taşıyan eklemlere daha fazla baskı uygular ve eklem stresini arttırır. Bu stres, ilgili eklemde kireçlenme riskini artırır. Ayrıca vücutta bulunan fazla yağ dokusu, eklemlerinizin içinde ve çevresinde zararlı iltihaplanmalara neden olabilecek proteinler üretir.

Bazı hastalıklar: Gut, romatoid artrit, lupus, diabetik nöropati, paget hastalığı, septik artrit ve doğuştan kalça çıkıklığı gibi hastalıklar eklem ağrılarına sebep olur ve kireçlenme riskini artırırlar. Hemokromatoz, avasküler nekroz gibi hastalıklar da kireçlenme riskini arttırır.

Kireçlenme Kimlerde Görülür?

Kireçlenme, orta yaş ve daha üst yaş gruplarında daha sık şekilde görülür. Orta yaşın altındaki kişilerde kireçlenme çok seyrek olarak görülmektedir. Kireçlenme, ilerleyen yaşlarda daha sık ortaya çıkar ve 50 yaşından sonra kadınlarda daha sık görülür. Ancak bunun tersine el osteoartriti, kalça osteoartriti yaşlılara göre gençlerde daha yaygındır.

Yapılan araştırmalara göre kireçlenme riski bazı ırklara göre değişiklik göstermektedir. Japon popülasyonunda daha yüksek osteoartrit indeksi varken, Güney Afrikalı insanlar, Doğu Hintliler ve Güney Çinliler daha düşük oranlara sahiptir.

biomet ürünleri

Kireçlenme Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Kireçlenme tanısının erken dönemde konulabilmesi çok önemlidir. Çünkü, bu dönemde tedaviye başlanması, kalıcı eklem hasarını en azda tutar.
Eklemlerinizde;

  • Ağrı
  • Sertlik
  • Hassasiyet
  • Eklemlerden ses gelmesi

durumunda doktorunuzdan randevu almalısınız.

Uzman bir doktora başvurduğunuzda kireçlenme belirtilerinin gözden geçirilmesi, fiziksel muayene ve görüntüleme teknikleri gibi süreçler izlenmeli ve teşhis edilmelidir.

Tedavi yöntemleri arasında egzersiz, ilaçlar ve bazen ameliyat yer alır. Bununla birlikte kireçlenme tedavisinde glukozamin gibi gıda takiyeleri de yoğunlukla kullanılmaktadır. Sizin için en doğru tedavi yöntemine doktorunuz karar verecektir.

Kaynakça

  1. https://www.cdc.gov/arthritis/basics/osteoarthritis.htm
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.