500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

İskelet Sisteminin Görevleri

09-04-2023 17:32
İskelet Sisteminin Görevleri
İskelet sistemi nedir?
İskelet sistemi vücudunuzun merkezi taşıyıcı yapısıdır. Kıkırdak, tendonlar ve bağlar dahil olmak üzere, kemikler ve bağ dokusundan oluşur. Buna ‘’kas-iskelet sistemi’’ de denir.


İskelet sisteminin işlevi nedir?

İskelet sisteminin birçok işlevi vardır. Bunlar;

Harekete izin verir: İskelet, ayakta durmaya ve hareket etmeye yardımcı olmak için vücut ağırlığını destekler. Eklemler, bağ dokusu ve kaslar vücut parçalarını hareket ettirmek için birlikte çalışır.
Kan hücreleri üretir: Kemikler, kemik iliği içerir. Kemik iliğinde kırmızı ve beyaz kan hücreleri üretilir. Kırmızı kemik iliği, medüller boşluk olarak bilinen kemiklerin içindeki boşlukta bulunur.
Organları korur ve destekler: Kafatası; beyni, kaburgalar; kalp ve akciğerleri dış tehlikelerden korunmasına yardımcı olur.
Mineralleri depolar:  İskelet sistemi, vücudun büyümesini ve onarımını kolaylaştırmak için birçok farklı türde temel maddeyi depolar.

- Kemikler, vücudun kalsiyum ve D vitamini gibi mineral kaynaklarını depolar.
- İskelet sisteminin hücre matriksi, kalsiyum iyonlarını depolayıp gerektiğinde kana salarak, kalsiyum bankası gibi davranır. Kandaki uygun kalsiyum iyon seviyeleri, sinir ve kas sistemlerinin düzgün çalışması için gereklidir.
- Kemik hücreleri ayrıca kan şekerini ve yağ birikimini düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan ‘’osteokalsin’’ salgılar. İçi boş uzun kemiklerin içindeki sarı kemik iliği, enerjiyi, lipitler şeklinde depolamak için kullanılır.
- Kırmızı kemik iliği, demiri ‘’ferritin’’ molekülü şeklinde depolar ve bu demiri kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşturmak için kullanır.

İskelet sisteminin bölümleri nelerdir?

İskelet sistemi, hareket etmenize yardımcı olmak için birlikte çalışan birçok farklı parçadan oluşan bir ağdır. İskelet sisteminin ana kısmı kemiklerden oluşur ve vücudun çerçevesini oluşturan sert yapılardır. 

İskelet sisteminizin diğer bileşenleri şunları içerir:

1. Kıkırdak: Bu pürüzsüz ve esnek madde, kemiklerin birleştiği yerde kemik uçlarını kaplayan yapıdır. Kemiklerin birbirine sürtünmeden hareket etmesini sağlar. Artrit hastalığında olduğu gibi kıkırdak aşındığında, ağrı ve hareket sorunlarına neden olabilir. Bu rahatsızlıkları önlemek için gerektiğinde dışarıdan Glukozamin ve Kolajen desteği alınmalıdır.

2. Eklemler: Eklemler, vücuttaki iki veya daha fazla kemiğin bir araya geldiği yerdir. Üç farklı eklem tipi vardır. Eklem türleri şunlardır:
Hareketsiz eklemler: Hareketsiz eklemler, kafatası kemikleri gibi kemiklerin hareket etmesine hiç izin vermez.
Yarı hareketli eklemler: Bu eklemler sınırlı harekete izin verir. Göğüs kafesinizdeki eklemler kısmi hareketli eklemlerdir.
Hareketli eklemler: Hareketli eklemler geniş bir hareket aralığına izin verir. Dirsek, omuz ve diz gibi yapılar hareketli eklemlerdir.

3. Bağlar:
Bağ adı verilen güçlü bağ dokusu, bantları ve kemikleri bir arada tutar.

4. Tendonlar:
 Tendonlar, bir kasın uçlarını kemiğinize bağlayan doku bantlarıdır.

İskelet sistemini etkileyebilecek bazı yaygın durumlar nelerdir?

Birçok durum iskelet sistemini oluşturan kemikleri, eklemleri ve dokuları etkileyebilir. Bazıları hastalık veya yaralanma sonucu oluşur. Ancak yaşlandıkça aşınma ve yıpranma nedeniyle de gelişebilir. 

İskelet sistemini etkileyebilecek koşullar şunlar olabilir.

1. Artrit: Yaş ve yaralanma gibi tıbbi durumlar, eklemlerde ağrılı bir aşınma meydana getirebilir bu durum ilerleyen zamanlarda artrit hastalığına zemin hazırlayabilir. Bu durumları önlemek ve yıpranmaları ortadan kaldırmak için gerektiğinde dışarıdan Glukozamin desteği alınmalıdır.
2. Kırık: Hastalık, tümör veya travma, kemiğe stres uygulayarak kemiğin kırılmasına neden olabilir. Bu durumları önlemek ve yıpranmaları ortadan kaldırmak için gerektiğinde dışarıdan Kolajen desteği alınmalıdır.
3. Osteosarkom: Kemiklerde oluşan kanser, kemikleri zayıflatabilen ve kırabilen tümörlere neden olabilir. Tümörleri önlemek için Zerdeçal Ekstreleri kullanmak ve kemik zayıflamalarını azaltmak için dışarıdan Kalsiyum ve Kolajen desteği alınmalıdır.
4. Osteoporoz: Yeterince kalsiyum alınmamasından kaynaklanan kemik kaybı, ‘’osteoporoz’’ olarak bilinen kırılgan ve kırılgan kemiklere yol açabilir. Kemik Erimelerini ve kemik kırılmalarını azaltmak için dışarıdan Kalsiyum ve Kolajen desteği alınmalıdır.
5. Burkulmalar ve yırtıklar: Yaş, hastalık ve travma, bağ dokusunun aşırı gerilmesine ve yırtılmasına neden olabilir. Bu dokuları güçlendirmek ve elastikiyeti artırmak  için  dışarıdan Glukozamin ve Kolajen desteği alınmalıdır.

İskelet sistemimi nasıl sağlıklı tutabilirim?

Yaşam tarzınızı iyileştirmek ve iskelet sisteminizi güçlü tutmak için atabileceğiniz bazı adımlar şunlardır: 

  • Kemikleri güçlü tutmak için diyetinizde bol miktarda D vitamini ve kalsiyum almak iskelet sistemi sağlığını destekler. 
  • Eklemlerinizi ve bağ dokunuzu nemlendirmek ve dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için bol su içmek
  • Kemikleri ve eklemleri güçlendirmek için düzenli olarak egzersiz yapmak
  • Kemiklerinize ve kıkırdaklarınıza fazladan baskı uygulamaktan kaçınmak için sağlıklı bir kiloda kalmak
  • İskelet sağlığını Zerdeçal, Glukozamin ve Kolajen gibi gıda takviyeleri ile desteklemek gerekir.

Referanslar

https://www.healthline.com/human-body-maps/skeletal-system

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-the-skeletal-system

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.