500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Glukozaminin Yan Etkileri Nelerdir?

16-12-2022 12:46
Glukozaminin Yan Etkileri Nelerdir?

Glukozaminin Yan Etkileri Nelerdir?

Glukozamin (glucosamine) ile ilgili bugüne kadar yüzlerce çalışma ve makale yayımlanmıştır. Bir çok insan eklem rahatsızlıklarında yaygın bir şekilde tavsiye edilen bu gıda takviyesi hakkında az ya da çok bilgi sahibi olmuştur. Peki gerçekten glukozamin, şeker, tansiyon ve kalp-damar hastaları tarafından kullanılamaz mı? Ya da belirli bir yan etkisi var mıdır?

Glukozamin'in yan etkileri olup olmadığını öğrenmeden önce, birçok glukozamin türevi olduğu bilinmelidir. Glukozamin; glukozamin monomeri (D-glucosamine), glukozamin sülfat (kondroitin) , glukozamin hidroklorür, N-asetil glukozamin ya da asetil glukozamin şeklinde bulunabilir. Sindirim sisteminde besinler enzimler ile parçalanarak en küçük molekülleri halinde kana karışırlar. Glukozamin monomerinde ise sadece basit glukozamin içeriği vardır ve sindirim sisteminde bu glukozamini daha küçük yapılara parçalayacak enzim yoktur. Bu yüzden monomer halindeki glukozamin (D-glucosamine), bağırsaklardan kan yolu ile direk karaciğere ve oradan da kıkırdak dokusuna ulaşır.

Sıvı ve bitkisel haldeki glukozamin monomeri, glukoza parçalanmadığı için kan-glukoz oranında bir değişikliğe sebep olmaz. Kan şeker değerlerini etkilemediği için diyabet hastaları rahatlıkla kullanabilir. Monomer halindeki glukozamin takviyelerini kullananlarda yapılan bilimsel çalışmalarda herhangi bir olumsuz etkiye rastlanmadığından, yan etkisi olmayan gıda takviyeleri sınıfına alınmışlardır. Ancak diğer glukozamin türevlerinde hafif veya seyrek de olsa ciddi bazı yan etkiler görülebilir.

Diyabetik hastalar, glukozamin monomeri (D-glucosamine) haricinde sadece tıbbi gözetim altında glukozamin sülfat takviyeleri kullanmalıdır. Çünkü bazı çalışmalar glukozamin sülfatın insülin direncini artırabileceğini göstermektedir. Kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan hastalar, glukozamin sülfat takviyesi almadan önce doktorlarına danışmalıdır. Bununla birlikte, kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen glukozamin destekleri, hayvansal ürünlere alerjisi olanlar tarafından kullanıma uygun değildir. Yan etkilerden kaçınmak için bitkisel içerikli glukozaminler tercih edilmelidir.

Çocukların yanı sıra hamile ve/veya emziren veya gebe kadınlar tarafından, glukozamin takviyesi almanın, küçük çocuklar veya fetüsler üzerinde olumsuz etkilerinin olup olmadığını belirlemek için yeterli bilgi ve araştırma mevcut değildir. Kan inceltici ilaçlar veya günlük aspirin alan hastalar kanamaya neden olabileceği için kondroitin sülfat almamalıdırlar. Glukozamin (glucosamine) ve/veya kondroitin sülfat takviyesi kullanımında herhangi bir olumsuz reaksiyon ya da olağandışı etki gören hastalar derhal kullanmayı bırakmalı ve doktorlarına danışmalıdırlar.

biomet ürünleri

ÖZET

Yapılan klinik çalışmalar sonucunda likit ve bitkisel formdaki glukozamin takviyelerinin tip I-tip II diyabet hastaları, tansiyon hastaları ve kalp-damar hastaları tarafından kullanımının güvenli olduğu ispatlanmıştır. Ayrıca diğer ilaç ve gıdalarla kullanımında bir etkileşime girmediği de bilinmektedir. Ancak eklem rahatsızlıklarında kullanılan glukozamin sülfat ve kondroitin gibi glukozamin türevlerinin bazı hafif ve ciddi yan etkilere sebep olabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle herhangi bir yan etki ve sağlık sorunu yaşamaksızın eklemlerinizi desteklemek için glukozamin monomeri olarak da bilinen likit ve bitkisel formdaki glukozamin takviyeleri tercih edilmelidir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.