500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Glukozamin Kilo Aldırır Mı?

16-12-2022 11:15
Glukozamin Kilo Aldırır Mı?

Glukozamin Kilo Aldırır Mı?

Yapılan klinik çalışmalar gösteriyor ki, glukozamin (glucosamine) hiçbir şekilde kilo almaya ya da vermeye sebep olmaz. Çünkü karbonhidratlı besinler bağırsaklarda sindirildikten sonra glukoz, fruktoz ve mannoz gibi birimlere dönüştürülürler. Bu manomerler de glikoliz yolu ile direk olarak piruvat bileşiğine yada dihidroksi aseton fosfat bileşiğine dönüşürler.

Dihidroksi aseton fosfat bileşiği de gliserole dönüştürülerek yağ sentezinde kullanılır. Glikoliz sonucu oluşan piruvat ise yüksek yapılı canlılarda bir kavşak bileşiği olan asetil koenzim-A bileşiğine dönüştürülür. Asetil koenzim-A bileşiği, sitrik asit devri ve oksidatif fosforilasyon yolu ile su ve karbondioksite dönüştürülürler. Bu arada ATP elde edilir. Yani glukozamin bu aşamaların hiçbirinde yağa dönüşemez.

Kişi eğer yüksek oranda şekerle besleniyorsa sitrik asit devri ve oksidatif fosforilasyon metabolik yolunda asetil koenzim-A gereği kadar harcanamadığından, glukoz molekülleri yağ moleküllerene dönüştürülür ve kilo almaya sebep olur. Azotlu bir grup bulunduran glukozamin (glucosamine) ise sindirim sırasında ağız, mide ve bağırsaktaki değişimler sırasında bu azotlu grup ayrılmadığı için bağırsaktan karaciğere bozulmadan glukozamin olarak taşınır. Ve karaciğerde glukozamin-6-fosfata dönüştürülür. Bu fosfatlı bileşikte dokulara gönderilerek dokularda kondroitin sülfat ve hiyalüronik asit gibi polimerlerine dönüştürülerek kıkırdak yapısını oluşturur. Böylece ağızdan alınan glukozamin glukoza parçalanmadan kıkırdak dokusunu oluşturan polimerlere dönüştürülür. Glukozamin, hiçbir zaman glukoza dönüşmediği için glikoliz, sitrik asit devri ve oksidatif fosforilasyon gibi metabolik yollara girmez.

biomet ürünleri

Dolayısıyla glukozamin ne yağa dönüşür ne de enerji üretiminde kullanılır. Glukozamin (glucosamine), yağ sentezi ve enerji üretiminde kullanılmadığı için hiçbir zaman kilo alma ve şişmanlama sebebi değildir. Çünkü vücuttaki yağ sentezinin kaynağı olan gliserol ve asetil koenzim-A bileşiklerine dönüşmez. Ayrıca glukozamin, glikoliz yolu reaksiyonuna uğramadığı için piruvata parçalanmaz ve buradan enerji üretilmez. Aynı zamanda sitrik asit devri başlangıç maddeleri olan asetil koenzim-A ve okzal asetat bileşikleride sentezlenmez. Bu sentezler gerçekleşmediği için de yağ ve enerji üretimi de yoktur. Bu sebeplerden dolayı glukozamin hiçbir zaman kilo alma veya şişmanlık sebebi değildir.

Peki glukozamin şeker (glukoz) içerir mi? Bu sorunun cevabı için tıklayın

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.