500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Diz Kıkırdak Zedelenmesi Nedir?

19-12-2022 13:36
Diz Kıkırdak Zedelenmesi Nedir?

Diz Kıkırdak Zedelenmesi Nedir?

diz kıkırdak anatomisi

Kıkırdak, insan vücudundaki önemli parçalardan biridir. Kıkırdağın vücuttaki temel işlevi, hareketlerin daha kolay ve acısız bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır.

Vücudumuzda, kemiklerin birleştiği yerler olan ve halk arasında eklem yeri olarak bilinen noktaların arasında bir birleştirici gibi çalışırlar. Eklem kıkırdaklarının çalışmasında zaman içinde zedelenmeler olabilir. Bu zedelenmeler veya güç kayıpları, yıllar içinde ve yaşlanmaya bağlı olarak da artabilir.  Bir kaza ya da benzeri duruma gerek yoktur. Bu işlev kayıpları, halk arasında ‘’kireçlenme’’ olarak adlandırılır. Kıkırdakta meydana gelecek zedelenmeler büyük merak konusudur. Bu yazıda diz kıkırdak zedelenmesi nedir sorusunun cevaplarını bulacaksınız.

Kıkırdak Zedelenmeleri

Kıkırdak zedelenmesi problemlerinin tedavisi genel olarak iki aşamalıdır. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır, sonrasında ise cerrahi yöntemler ile müdahale yapılır. Bu yol genelde yaşla birlikte ortaya çıkan durumlarda kullanılır. Çünkü yaşa bağlı meydana gelen zayıflıkların başka şekilde bir çözümü yoktur.

Bununla birlikte, gençlerde de eklem kıkırdağında belli zedelenmeler ortaya çıkabilmektedir. Fazla efor sarf edilen fiziksel aktiviteler sonrasında ortaya çıkan zayıflıklar gençlerde en yaygın şekilde rastlanan kıkırdak zedelenmeleri arasında başı çekmektedir. Gençlerde ortaya çıkan bu tip zedelenmelerle mücadele etmek ileri yaşlarda ortaya çıkanlara oranla daha kolaydır. Gençlerde ortaya çıkan eklem kıkırdağı zedelenmelerinde, kıkırdağın tamamı değil belirli bir bölgesi zarar görmüştür. Bu yüzden sadece zarar gören kıkırdak bölümüne yönelik yenileyici tedaviler yapılarak bu sorunların üstesinden gelinebilmektedir. Fakat yaş ilerledikçe kıkırdağın kendi kendini yenileme yeteneği büyük oranda ortadan kalkar.  Bu yüzden ilaç tedavisi ve cerrahi müdahalenin birlikte uygulanmasına ihtiyaç vardır.

Kıkırdak Yaralanmaları Belirtiler

Kıkırdak yaralanmaları farklı şekilde kendisini belli edebilmektedir. Fakat en sık rastlanan belirti ağrıdır. Kıkırdak zedelenmesinin olduğu eklemde ağrı hissedilir. Ağrı son derece şiddetli olabilir. Ağrıya eşlik eden yaygın belirti şişliktir. Şişlik, özellikle ağır sporlar ile fazla aktivite sevk edildiğinde artar. Dinlenme sonrasında şişlikte inme görülür.

Eğer kıkırdaktan bir parçanın kopması gibi durumlar varsa, bu parçaların hissedilmesi de bir belirtidir.  Kıkırdaktaki zedelenme ya da yaralanma daha ciddi bir boyuta ulaşmışsa; eklem yük taşıma konusunda daha çok zorlanır hale geleceğinden, artroz adı verilen durum görülebilir.  Kıkırdak zedelenmelerine en çok neden olan durumlar, spor yaparken alınan darbeler ya da kazalarda alınan darbelerdir. Kıkırdak erimesi için tıklayın.

biomet ürünleri

Diz Kıkırdak Zedelenmesi Tedavisi

Kıkırdak yaralanmasından sorununuz varsa ilk yapmanız gereken bir doktora başvurmak olmalıdır. Diz kıkırdak zedelenmesi nasıl geçer sorusunun kısa cevabı, bir doktorun görüşünü almak olacaktır.

Doktorunuz kıkırdak yaralanması teşhisi için birtakım testler uygulayacaktır.  Eğer kıkırdak yaralanması belli başlı belirtileri gösteriyorsa ve yaranın boyu 1 cm üzerindeyse; doktorunuz tedavinin gerekli olduğuna karar verecektir.

Tedavi, büyük oranda cerrahi operasyona dayanmaktadır. Tedavinin ilk adımı artroskopi olur.  Kıkırdak hasarının görüldüğü bölgede kan pıhtıları oluşur ve kök hücreler de bu pıhtıların içine yerleşmiş bir durumdadır. Eğer bu kök hücrelere uygun ortam sunulursa, bu hücreler zamanla kıkırdak benzeri hücrelere dönüşebilecek potansiyele sahiptir. Hatta, matriks diye adlandırılan ve tıp dünyasında son yıllarda geliştirilen çatı implantları da bu pıhtıların zedelenmiş bölgede daha sağlam şekilde kalmalarını sağlamaktadır.

Cerrahi operasyon tamamlandıktan sonra hastalara düşen önemli görevler söz konusudur. Ameliyatın tamamlanmasını takip eden ilk sekiz hafta boyunca, koltuk değneklerini kullanmak gereklidir. Böylece, yeni oluşacak kıkırdak benzeri doku tam olarak işlevli hale gelene dek, ekleme yük bindirilmemiş olur ve daha iyi korunur. Böylece tedavi daha başarılı olur. Doğal anti-inflamatuar (iltihaplanma karşıtı) ve anti-aging (yaşlanma karşıtı) özelliklere sahip olan glukozamin gibi takviyeler; genel eklem sağlığını iyileştirmek ya da eklem ve kemik sorunları sırasındaki ağrıların tedavi edilmesi amacıyla kullanılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.