500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

D Vitamini Nedir?

19-12-2022 16:48
D Vitamini Nedir?

D vitamini nedir?

Halk arasında genellikle güneş vitamini ismi ile bilinen D vitamini; insan vücudunun güneş ışınlarına maruz kalması durumunda vücut tarafından üretilen bir vitamin olduğu için bu isimle bilinmektedir. D vitaminin en önemli işlevlerinden bir tanesi bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktır. Kalsiyum ve fosfor emilimi düzenleme işlevi bulunan D vitamini; yeterli ve gerekli miktarda vücuda alındığında özellikle kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. İnsan vücudu için son derece gerekli olan D vitamini yeterli miktarda alınmadığında birçok farklı sağlık sorununun ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.

vitamin-d

Güneş ışınlarının insan tenine temas etmesi ile vücut tarafından üretilen D vitamini sağlık açısından oldukça faydalı ve o kadar da gerekli bir vitamindir. D vitamininin en temel işlevi kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Vücuda yeterli ve gerekli miktarda D vitamini alınması özellikle kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. D vitamini eksikliği ve D vitamini düşüklüğü iskelet sistemi hastalıklarına, kemik ağrılarına, kas ve eklem güçsüzlükleri gibi rahatsızlıkların meydana gelmesine sebep olabilmektedir. D vitamini eksikliği hastalıkları genellikle güneş ışığının insan vücuduna yeteri kadar temas etmemesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Ayrıca D vitamini fazlalığı da bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. D vitamini doğal besinler ya da takviyeler ile vücuda alınabilmektedir.

D vitamini eksikliğinde ne tüketmeli?

D vitamini güneşin vücuda temas etmesi ile üretilen bir vitamin olduğu için besinlerde çok miktarda bulunmayan bir vitamindir. Ancak az miktarda da olsa bazı besinlerde D vitamini bulunmaktadır. Somon balığı, ringa balığı, kılıç balığı ve ton balığı gibi yağlı balıklarda, aynı E vitamininde olduğu gibi yumurta sarısında, dana karaciğerinde, karides, tavuk, kırmızı et ve doğada bol güneşli yerlerde yetişen mantarlarda D vitamini bulunmaktadır. D vitamini olan yiyecekler düzenli olarak tüketildiğinde D vitamini eksikliği kilo sorunları başta olmak üzere tüm sağlık sorunları zaman içerisinde azalma göstermektedir. Özellikleri gereğince D vitamini fazlalığı da sağlık sorunlarına neden olabilen bir vitamindir.

D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar

D vitamini bebekler için bile son derece gerekli olan bir vitamindir. D vitamini eksikliğinde birçok hastalık ve rahatsızlık görülmektedir. Şişmanlık, yüksek tansiyon, depresyon, ruhsal bunalım, alzheimer, yorgunluk hastalığı ve miyopati d vitami eksikliğinde en sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. D vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkan bu rahatsızlık ve hastalıklardan korunmak için vücuda yeteri miktarda D vitamini alınması gerekmektedir.

Kaynakça:

  • Immune-inflammatory, metabolic and hormonal biomarkers are associated with the clinical forms and disability progression in patients with multiple sclerosis: A follow-up study.
  • The effect of vitamin D3 and paricalcitol on penicillin-induced epileptiform activity in rats.
  • H19 Increases IL-17A/IL-23 Releases via Regulating VDR by Interacting with miR675-5p/miR22-5p in Ankylosing Spondylitis.

biomet ürünleri

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.