500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Çinko Nedir?

19-12-2022 16:37
Çinko Nedir?

Çinko Nedir?

çinko minerali

İnsan sağlığı açısından oldukça büyük bir önemi bulunan çinko; son derece yararlı bir mineraldir. Maviye çalan oldukça açık gri bir rengi bulunan metal son derece kırılgandır. İnsanların metabolizması başta olmak üzere sindirim sistemi ve B5 vitamininde olduğu gibi sinir sisteminin yönetiminde rol oynayan ortalama 350 enzimi etkileyen çinko; özellikle çocukluk döneminde, ergenlik çağında ve hamilelik döneminde gelişime destek vermesi ile bilinmektedir. Sağlık için büyük bir önem taşıyan çinko düzenli olarak vücuda alınması gereken bir elementtir. Birçok farklı besinde bol miktarda çinko bulunmaktadır. Ayrıca çinko birçok farklı hastalığın tedavisine de yardımcı olmaktadır.

Çinko ne işe yarar?

İnsanların sağlığı için en önemli ve gerekli olan elementlerin başında yer alan çinko; soğuk algınlığı, grip ya da nezle gibi mevsimsel rahatsızlıkların tedavisinde etkili olmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, cilt sorunlarının giderilmesinde etki sağlar ve DNA sentezi ya da protein üretilmesi için de son derece gereklidir. Çinko desteği birçok sinir sistemi rahatsızlıklarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Çinko eksikliği nasıl giderilir?

Çinko eksikliği; insanların boylarının yeteri kadar uzamaması, cilt sorunları ya da tat alma ve koku alma duyularında problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Çinko eksikliği ile karşı karşıya kalan hastalar; çinko içeren ilaçlar ya da çinko hapı gibi çinko takviyesi yöntemleri ile vücutlarına ihtiyaç duydukları miktarda çinko alabilmektedir. Genellikle çinko takviyesi kullanan yetişkinlerin günde 9 ya da 10 mg kadar çinko alması yeterli olmaktadır. Çinko eksikliği tedavisi için hastaların her zaman en iyi çinko şurubu, en iyi çinko ilacı ve en iyi çinko takviyesi yani çinko eksikliği tedavisi ilaçları alması gerekmektedir. Çinko içeren takviyeler ya da çinko kullananlar oldukça kısa bir süre içerisinde etkisini görmeye başlamaktadır.

Çinko hangi besinlerde bulunur?

İnsan sağlığı açısından çok önemli bir değere sahip olan çinko; takviye ilaçların yanı sıra birçok doğal besinde de bulunan bir mineraldir. Çinko özellikle kırmızı et (dana, kuzu, öküz, sığır eti), tavuk eti, deniz ürünleri (midye, balık vb.), kuruyemiş çeşitleri (badem, ceviz, kaju, fıstık vb.) ıspanak, mercimek, yumurta, mantar ve benzeri besinlerde yüksek miktarda bulunmaktadır. Çinko eksikliği bulunan kişilerin hiç zaman kaybetmeden çinko takviyesi çinko desteği alması gerekmektedir. Çünkü çinko eksikliği insan vücudunda son derece olumsuz, rahatsız edici, sağlığı tehdit eden ve istenmeyen rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olmaktadır.

Kaynakça:

  • Ultrathin cobalt pyrophosphate nanosheets with different thicknesses for Zn-air batteries.
  • Association of vitamin D, retinol and zinc deficiencies with stunting in toddlers: findings from a national study in Iran.
  • Maltodextrin for corrosion mitigation of zinc in sulfamic acid: Electrochemical, surface and spectroscopic studies.

We Collagen

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.