500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

C Vitamini Nedir?

19-12-2022 16:47
C Vitamini Nedir?

C vitamini nedir?

vitamin-c

Askorbik asit ismi ile de bilinen C vitamini, suda erime özelliğine sahip olan bir vitamin çeşididir. Oldukça ekşi bir tadı bulunan Vitamin C; hayvan ve bitkilerde glikozdan üretilebilmektedir. İnsanlar ise C vitamini üretmediği ve sentezleyemediği için bu vitamini besinler aracılığı ile dışarıdan almaktadır. Meyve ve sebzeler bol miktarda C vitamini içeren besinlerdir. Halk arasında narenciye olarak adlandırılan portakal, mandalina, greyfurt vb. gibi meyveler oldukça yüksek oranda C vitamini içeren besinler arasında yer almaktadır. C vitamini diğer vitaminlerde de olduğu gibi insan vücudu açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ortalama bir insan günlük 150-200 mg kadar C vitamini almaya ihtiyaç duymaktadır. Vücut yaralarının iyileşmesi için de oldukça büyük bir önem taşıyan vitamin C birçok farklı konuda insan sağlığına fayda sağlamaktadır.

C vitamini hangi besinlerde bulunur?

İnsan sağlığı için en önemli vitaminlerden bir tanesi olan Vitamin C; birbirinden farklı besinlerde bulunmaktadır. Hem meyve hem de sebzeler C vitamini açısından oldukça zengindir. İçerisinde en çok C vitamini bulunduran besinler ise; narenciye olarak isimlendirdiğimiz portakal, greyfurt, limon gibi meyveler başta olmak üzere çilek, kivi, ananas, mango, frenk üzümü gibi meyvelerde ve içerisinde bakır mineralinin de bulunduğu ıspanak, patates, lahana, karnabahar, bezelye, papatya, domates, kuşburnu, yeşil biber ve kırmızı biber gibi sebzelerde yoğun miktarda bulunmaktadır.

C vitamini ne işe yarar?

Sağlıklı bir bedene sahip olmak için oldukça gerekli olan vitaminler arasında yer alan C vitamini; birbirinden farklı birçok çok faydası bulunan bir vitamindir. Özellikle D vitamini gibi bağışıklık sisteminin gelişip güçlenmesine destek sağlar, cilt kanseri hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olur, katarakt gibi göz sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur ve en önemlisi de kansızlık sorununun ortadan kalkmasında son derece etkilidir. C vitamininin en fazla bilinen yararlarından bir tanesi de yüksek tansiyonu düşürücü bir etkisi bulunmasıdır. C vitamini; hafızanın güçlenmesine, demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olurken aynı zamanda da gut ve anemi gibi rahatsızlıkların oluşmasını da engellemektedir.

C vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar?

Diğer tüm vitaminlerde olduğu gibi C vitamini eksikliği de birtakım rahatsızlıkların ve hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. C vitamini eksikliği nedeni ile ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında; bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, kas, eklem, iskelet sistemi ağrıları, diş ve diş eti hastalıkları, halsizlik, kansızlık ve demir eksikliği gibi hastalıklar yer almaktadır.
C vitamini eksikliğinin giderilmesi ve bu sorunların yaşanmaması için c vitamini tablet takviyesi önerilmektedir. Ayrıca c vitamini meyveler aracılığı ile alınabilmektedir. İçerisinde c vitamini olan yiyecekler; portakal c vitamini, kivi c vitamini, çilek c vitamini, elma c vitamini, nar c vitamini, domates c vitamini olarak sıralanabilmektedir.

Kaynakça:

  • Developing poly(vinyl alcohol)/chitosan films incorporate with d-limonene: Study of structural, antibacterial, and fruit preservation properties.
  • Oxidative Stress, Diabetic Retinopathy, and Superoxide Dismutase 3.
  • Co-Expression of Three Wild-Type 3R-Tau Isoforms Induces Memory Deficit via Oxidation-Related DNA Damage and Cell Death: A Promising Model for Tauopathies.

We Collagen

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.