500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

B5 Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?

19-12-2022 16:45
B5 Vitamini Nedir ve Ne İşe Yarar?

B5 vitamini nedir?

vitamin-b5

Diğer bir ismi ile pantotenik asit olarak da bilinen B5; suda kolay bir şekilde çözünen ve ayrıca B6 vitamini gibi B kompleks grubuna ait olan vitamindir. İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan pantotenik asit yani halk arasında bilinen ismi ile vitamin B5; insanların sinir sistemi gelişimi ve hücrelerin büyümesinde oldukça büyük bir fayda sağlamaktadır. B5 vitamini insanların adrenalin bezlerinin normal şekilde çalışmasında da önemli bir role sahiptir. Birçok farklı görev ve işlevi bulunan B5 vitamini; vücuda alınan yağ ve şekerin enerjiye çevrilmesinde de görev almaktadır.

Pantotenik asit yani B5 vitamini insanların sağlıklı bir vücuda sahip olması için oldukça önemli ve bir o kadar da gerekli, B kompleks grubuna ait bir vitamin çeşididir. B5 vitamini özellikleri arasında; sinir sistemi gelişimini sağlamak ve hücrelerin büyümesinde rol oynamak bulunmaktadır. Ayrıca adrenalin bezlerinin normal şekilde çalışmasında, vücuda alınan yağ ve şekerin enerjiye çevrilmesinde, cilt kusurlarının en aza indirilmesinde de B5 vitamini önemli bir yere sahiptir. B5 vitamini cilde faydaları ile bilinen bir vitamin türüdür.

B5 vitamini ne işe yarar?

B5 vitamini faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Adrenalin bezlerinin normal şekilde çalışmasında, vücuda alınan yağ ve şekerin enerjiye çevrilmesinde, cilt kusurlarının en aza indirilmesinde, sinir sistemi gelişimini sağlamak ve hücrelerin büyümesinde B5 vitamini görev almaktadır. Ayrıca b5 vitamini; vücutta bulunan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine, enfeksiyonlarla mücadeleye, yüksek kolesterole ve yorgunluğun giderilmesine katkı sağlamaktadır. Vücutta yeteri kadar B5 vitamini bulunmadığı zaman B5 vitamin eksikliği ortaya çıkmaktadır. B5 vitamini eksikliği; kansızlık, cilt sorunları, çok uzun süre iyileşmeyen yaralara, ülser ve kan hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

B5 vitamini hangi besinlerde bulunur?

B5 vitamini yani diğer ismi ile pantotenik asit insanların sağlıklı bir vücuda sahip olabilmesi açısından son derece önemli ve bir o kadar da gerekli olan vitamindir. B5 vitamini eksikliği durumunda B5 vitamini içeren besinler tüketilerek kısa bir süre içerisinde vücutta eksik olan vitamin B5 tamamlanmaktadır. Vitamin B5 özellikle tam tahıllı besinlerde, kırmızı et ürünlerinde ve mantar gibi besinlerde bol miktarda bulunmaktadır. B5 vitamini eksikliği yüzünden sağlık problemleri ya da daha küçük rahatsızlıklar ile karşılaşan kişiler yeterli miktarda B5 vitamin takviyesi aldığı takdirde çok kısa bir süre içerisinde sağlığına kavuşmaktadır.

Kaynakça:

  • The implications of vitamin content in the plasma in reference to the parameters of carbohydrate metabolism and hormone and lipid profiles in PCOS.
  • Vitamin B Complex Treatment Attenuates Local Inflammation after Peripheral Nerve Injury.
  • Identification of 102 Correlations between Serum Metabolites and Habitual Diet in a Metabolomics Study of the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Trial.

We Collagen

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.