500₺ ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo Fırsatı

Arı Sütü Nedir?

19-12-2022 16:29
Arı Sütü Nedir?

Arı Sütü Nedir?

İşçi bal arılarının yutak üstünde bulunan salgı bezlerinden ürettiği bir madde olan arı sütü; genellikle jel kıvamında, kaygan, akıcı ve beyaz bir renge sahiptir. Ekşi bir tadı ve oldukça keskin bir kokusu olan arı sütü; suda çözünme özelliğine sahip olan bir salgıdır. Arı sütünün içeriği; arıların yaşamını sürdürdüğü coğrafya ve hava şartlarına göre de değişiklik göstermektedir. Çoğu zaman polen ile karıştırılan arı sütü aslında oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Larvaların besin alması ve kraliçe arıların kullanması amacı ile kullanılan salgı aslında arı sütü olarak bilinmektedir. Ayrıca arı kolonisi içerisinde yer alan tüm larvalar da bu salgılar sayesinde beslenmektedir. Kraliçe arının ölmesi vb. durumlarda işçi arılar yeni bir larva seçip bu larvayı yeni kraliçe arı için hazırlamaktadır. Kraliçe arılar için hazırlanan bu larva içerisinde yüksek miktarda arı sütü bulunmaktadır. Arı sütü sayesinde kraliçe arılar ihtiyaç duydukları kadar gelişmektedir.

arı sütü

Arı sütü nasıl üretilir?

Oldukça faydalı olması sayesinde sık sık ismini duyuran arı sütü; işçi arıların yutak üstünde bulunan salgı bezlerinden ürettiği bir maddedir. Arılar; arı sütünü yalnızca kraliçe arının ve yavru arıların beslenmesi amacı ile üretmektedir. Kraliçe arılar ömür boyunca arı sütü ile beslenmektedir. Diğer yavru arılar ise sadece doğumdan sonraki ilk 3 gün içerisinde arı sütü ile beslenmektedir. İlerleyen günlerde yavru arılar bal ya da polen ile beslenmektedir.
Arı sütünü üretmek son derece zahmetli bir iştir. Orijinal arı sütü sadece genç işçi arılar tarafından üretilmektedir. Daha bir haftalık olan işçi arılar; ömürlerinin en verimli dönemini arı sütü üreterek geçirmektedir. Arı sütü ile beslenen kraliçe arı diğer arıların yaklaşık olarak 2 katı büyüklüğüne ulaşarak günde ortalama 2000 yumurta yumurtlamaktadır.

Arı sütü nasıl kullanılır?

Arı sütü genellikle insanlar tarafından balın içine karıştırılarak tüketilmektedir. Bal içerisine karıştırılarak macun kıvamına getirilen arı sütü buna ek olarak herhangi bir içeceğin içerisine eklenerek de tüketilmektedir. Arı sütü polen bal karışımı oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Arı sütünün günde 1 gram kadar tüketilmesi önerilmektedir. Arı sütü bal polen çok eski zamanlardan beri birbirinden farklı konularda insan sağlığına faydalı olduğu için sık sık kullanılmaktadır. Arı sütü kullananlar oldukça kısa bir süre içerisinde faydalarını görmeye başlamaktadır. Ayrıca doğal arı sütü ya da arı sütü tozu kullanılarak arı sütü kürü de hazırlanabilmektedir. Taze arı sütü ile hazırlanan kür sağlık açısından oldukça yararlı olmaktadır. Arı sütü buzdolabında 2 ya da 3 ay kadar rahatlıkla saklanabilmektedir.

Arı sütünün faydaları nelerdir?

Arı sütünün insan sağlığına birçok farklı faydası bulunmaktadır. Arı sütünün en temel faydaları; kan basıncını düşürmeye yardımcı olur, kısırlık tedavisinde yarar sağlar, kolesterolü dengelemeye yardımcı olur, karaciğerin korunmasını sağlar, çinko mineralinde de olduğu gibi sindirim bozuklukları ve kilo gibi sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca en iyi arı sütü olan saf arı sütü ve polen fiyatı tüm bütçeler için son derece uygundur. Birçok farklı sağlık sorunu için fayda sağlayan arı sütü; polen süt ürünleri arasında yer almaktadır.

Kaynakça:

  • Protective Effect of Royal Jelly against Cyclophosphamide-Induced Thrombocytopenia and Spleen and Bone Marrow Damages in Rats.
  • Comparative study of different forms of Jellein antimicrobial peptide on Leishmania parasite.
  • Royal jelly reduces depression-like behavior through possible effects on adrenal steroidogenesis in a murine model of unpredictable chronic mild stress.

We Collagen

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.